2017-02-02
初六,有朋友從海外返港,當然要去懷舊下,去太平館是錯不了的選擇。初初睇食評,話貴話服務差話食物一般,今天初六去,貴是貴了小小,但食物質素好,侍應禮貌非常殷勤,我非常滿意。中午前入去,時間早,不是太多客,侍應非常細心,就算我話只有2人,也指示我行去入面4人卡位離開吹風位會好坐D。朋友末到,欣賞下四周古典環境,新年有新春套餐D名都幾得意。睇埋個餐牌,應該是古董,仲得意,有2版是故仔書,介紹歷史典故及「瑞士」的由來。之後是經典菜,圖文並茂,中英文菜名對照。睇得我幾開心。雖然價錢有點貴。好彩有實惠D的午市套餐。2個人食午飯,叫了2個餐(瑞士雞翼4隻配意粉,瑞士汁炒河粉)和1個蝦多士。套裝有原粒粟米湯+大大個牛油面包+濃滑奶茶,全是不錯,餐廳水準。主菜的瑞士雞翼,大隻飽滿,色澤誘人,非常入味,甜甜蜜蜜,又不會死甜油膩,更不會鹹死要飲水,有雞味,沒有冰雪腥味,肉質鮮嫩。至於瑞士汁炒河,好味到吾記得影相,色香味都非常棒,瑞士汁夠濃不會小汪汪非常好掛麵,河粉不碎夠長夠完整,有咬口夠爽彈,最仲要係D汁入味,不會粉還粉,汁還汁。有食評話瑞士汁菜色出面有連鎖餐廳都有得食,做人要公道D,翠X索價差不多,我初三
朋友末到,欣賞下四周古典環境,新年有新春套餐D名都幾得意。 睇埋個餐牌,應該是古董,仲得意,有2版是故仔書,介紹歷史典故及「瑞士」的由來。 之後是經典菜,圖文並茂,中英文菜名對照。睇得我幾開心。雖然價錢有點貴。 好彩有實惠D的午市套餐。
至於瑞士汁炒河,好味到吾記得影相,色香味都非常棒,瑞士汁夠濃不會小汪汪非常好掛麵,河粉不碎夠長夠完整,有咬口夠爽彈,最仲要係D汁入味,不會粉還粉,汁還汁。有食評話瑞士汁菜色出面有連鎖餐廳都有得食,做人要公道D,翠X索價差不多,我初三オ食過,但太平館的真系超晒班一流色香味水準。
蝦多士得1件,份量真是孤寒左D,味又真係好好好得,外脆吾嚡吾油膩,裡面個蝦都新鮮彈牙吾腥。
整個3小時,侍應不斷自動加水,收碟,又幫忙影相,沒有催埋單趕收檯,笑容可嘉,服務絕對親切殷勤。