2007-07-01 34 瀏覽
和一位在外國回來的朋友仔食LUNCH,總應帶他去一些有香港特色的地方去。茶餐廳,應是最佳選擇擺!在灣仔區,帶佢去檀島食蛋撻都應該絛衰。吃中午飯總沒理由只吃兩件蛋撻,於是叫了兩份常餐和兩隻蛋撻,奶茶檸茶各一。餐飽有微溫,牛油不少,茶餐廳來說是中上水準;腸仔、煎蛋夠熱,但味道只屬一般,尤其係腸仔只是白烚,感覺不好。沙爹牛肉麵,間間茶記都可以食到,但水準十分參差,有的簡直像垃圾,而呢間都算可以。起碼是有沙爹味,牛肉淋也入味,份量勉強可以。蛋撻始終係檀島的賣點,可以以香、滑、鬆化去形容,假鬼仔食落似乎都幾滿意。而$5/個都係貴左d,不過出黎食野真係無得計,食物好味,食得開心就可以了!