2019-01-23
新蒲崗平時就去得多啦,但係果頭食野都係第一次。行過見到店名又幾有趣,三分俗氣,咁唔知七分又係咩呢?於是我們就簡左呢間食上海菜既小店。我地二個人就簡左個二人套餐再加一籠小籠包,二人套餐有二個小食,一個小菜同埋一個主菜,非常抵食。三絲粉皮,粉皮不嬲都係我至愛,雞絲火腿絲青瓜絲再加埋麻醬。粉皮同出面食到既有少少分別,唔知係咪小店自己整。雞絲粉皮配埋味道濃郁既麻醬,忍唔住清左半碟。另一個小食係手拍青瓜。份量非常多,青瓜好入味,滿滿既蒜味,爽口。粟米魚肚羹。粟米羮唔係假甜,魚肚滑溜溜,非常好飲。最怕粟米羮甜到好似粟米羮薯片咁。宮保雞丁,一開始見到紅卜卜咁,擔心會好辣,但只係小辣。雞丁加左豆瓣醬黎煮,同平時既味道有少少分別。食完一輪,主菜上海粗炒終於到啦!熱辣辣岩岩炒好。睇落份量好多,但係實質唔算太多。非常鍾意作唔會炒到好油,比較乾身。話明食上海野,點可以唔試下呢到既小籠包呢!小籠包皮唔厚,所以要好小心唔好整穿。汁好鮮甜,一啖就食完啦。最驚喜是甜品高力豆沙,各位一定唔好錯過!外表有少少似油炸,以為係煎堆既質感入面再加豆沙。但錯啦,係沙翁再加紅豆沙,口感好有趣。係其他餐廳都好少見到呢種甜品!單叫兩杯
單叫兩杯竹遮水。