2023-03-08 903 瀏覽
今晚約咗丫妹一齊食鐵板燒,呢間位於亞士厘道環境開揚, 離遠望到維港景色,坐lift上黎果陣仲見到夕陽添。野菜沙律配煙三文魚忌廉芝士沙律新鮮爽脆,醬汁酸甜醒胃,蟹柳鮮甜美味。龍蝦湯師傅會放鐵板上加熱,味道濃郁,入口creamy,仲有龍蝦肉係入面。黃金大虎蝦事前要將咸蛋黃蒸熟壓爛過篩,確保口感幼滑,虎蝦好大隻,蝦肉爽口彈牙,加上咸蛋黃好惹味。金鯛魚伴忌廉豬骨汁金鯛魚外皮煎到十分香脆,魚肉嫩滑多汁,配上自家熬成的忌廉豬骨汁帶出少少咸味。蟶子王伴脆蝦醬口感爽口彈牙,唔會過老,配左師傅祕制脆蝦醬味道更惹味。牛舌心口感煙韌,加上wasabi味道清新無咁油膩。日本和牛西冷肉質鮮嫩多汁,牛肉味道濃郁,厚切但食落唔韌。櫻花蝦高菜漬炒飯炒飯炒到粒粒分明,加上香葱同櫻花蝦口感豐富,師傅煎左隻荷包蛋係飯上,蛋味濃郁加埋炒飯一齊食超正。炒什菜什菜炒到香甜可口,口感豐富。焦糖香蕉配奶凍先食奶凍再食焦糖香蕉,我中意奶凍味道唔太甜,奶味香濃,焦糖香蕉外皮少少脆身,香蕉香甜軟林

野菜沙律配煙三文魚忌廉芝士
沙律新鮮爽脆,醬汁酸甜醒胃,蟹柳鮮甜美味。

龍蝦湯

黃金大虎蝦

金鯛魚伴忌廉豬骨汁

蟶子王伴脆蝦醬
口感爽口彈牙,唔會過老,配左師傅祕制脆蝦醬味道更惹味。

牛舌心
口感煙韌,加上wasabi味道清新無咁油膩。

日本和牛西冷
肉質鮮嫩多汁,牛肉味道濃郁,厚切但食落唔韌。

櫻花蝦高菜漬炒飯

炒什菜
什菜炒到香甜可口,口感豐富。

焦糖香蕉配奶凍
2023-03-04