2017-10-02
香港既印尼餐廳買少見少,而家得番加連威老道果間係正宗d,其他地方都幾難搵到。姐姐生日,就番佢可以做完野最快出到黎食飯,我地揀左佐敦,貪佐敦無尖沙咀甘多人,容易搵位。食印尼菜,一定要叫加多加多、巴東牛肉,前者係沙律,有d雞蛋、豆角、芽菜、豆腐、青瓜、蝦片,上面再加d花生醬,雖然係簡簡單單,不過怕辣又要食巴東牛肉,叫加多加多可以解辣;至於呢到既巴東牛肉,都炆到d牛肉好淋,無牙都食到,而且都炆到入晒味,係細個去印尼餐廳食到既味道。跟住叫左個炆牛肋條同炒貴刁,牛肋條就普普通通,炒貴刁都炒得有鑊氣,貴刁條條都分明,唔係一堆粉,好味。之後唔係好夠飽,但又要留肚食蛋糕,所以只敢叫多個粟米餅,佢就唔多粉,不過粟米唔多夠,還可以啦。食食下,發現有班印印姐姐都黎幫襯,咦!應該有家鄉味道先會黎食架喎