2014-08-24
喺一個星期三既下午,由於一啲公事去左鰂魚涌,卒之可以抖一抖,雨下了一整日,心中總係納悶。正在盤算去邊度好,行呀行去到海澤街,見到有間小小既餅店,設有座位,仲有好多款甜點選擇,不如入去歇一歇。店員服務週到,見我狼狽地忙住收遮,她連忙同我接過水溜溜既遮並放好,又慢慢解釋每種產品既口感,富耐性。我坐低喺靠牆一邊既吧枱,都可座上幾個人。甜品櫃裏面放左十多款甜點,色彩繽紛,款款都咁靚,都唔知點揀。上次朋友已經外賣過鎮店之寶Mont Blanc俾我試過,不錯,相信其他款式都同樣出色,等我今次試下其他先 。我要左一個Cake Set,可選一款甜點同一款式飲品,盛惠60大元。Pink Lady (單點$42),外層係Rasberry味皮,酸酸地韌韌地,內層係白朱古力同Raspberry味慕絲,酸中帶甜又有點朱古力既香,好似初戀既感覺咁,口感多樣。仲配埋清新既熱玫瑰綠茶,早將心裏屈悶一刷而空。走既時候,我仲外買左件Lemon Tart (單點$40)俾我男友, 撻皮酥化唔油膩,面層lemon醬西檸夾雜青檸香,下層薄薄一層朱古力中和酸味,口感平衡,十分清新,最啱悶熱既季節食嘞,食完之後心情即刻好番哂。店
我要左一個Cake Set,可選一款甜點同一款式飲品,盛惠60大元。Pink Lady (單點$42),外層係Rasberry味皮,酸酸地韌韌地,內層係白朱古力同Raspberry味慕絲,酸中帶甜又有點朱古力既香,好似初戀既感覺咁,口感多樣。仲配埋清新既熱玫瑰綠茶,早將心裏屈悶一刷而空。 走既時候,我仲外買左件Lemon Tart (單點$40)俾我男友, 撻皮酥化唔油膩,面層lemon醬西檸夾雜青檸香,下層薄薄一層朱古力中和酸味,口感平衡,十分清新,最啱悶熱既季節食嘞,食完之後心情即刻好番哂。店員仲特登加多個手抽,以防雨水沾濕甜點,真細心。