2018-08-31
今年第三年同佢過生日,上一年因為一啲事而冇同佢慶祝生日,所以今年問左身邊既甜品控,做足功課,試過兩間Cake Shop之後,再試多一次La Famille 唔同既門市買細細蛋糕,都係覺得呢一間Cream 比較輕,入口唔會話好甜膩,而且水準差唔多,都係鬆軟,同埋有小小濕潤既(好多Cake Shop你早排去食係神級好食,但下一次再去,唔一定都係好食架),之後係網上訂購生日蛋糕。打工仔既我, Working Day 當然係會被遲放架喇,好彩人系地收2200,去到重有得拎。佢地有個保溫袋比我入住蛋糕,同埋我揾左好耐既生日牌,原來佢地有得賣(HKD20),加2蚊就有一枝金屬色蠟燭。我訂伯爵佢地就比左一枝幾型既金色比我。Bty 佢地個金色牌影相好出,讚讚!放左係雪櫃第二日拎翻出黎比隻懶豬正式慶祝生日,有人開心到拎相機影黎影去,影左好多張先肯切蛋糕。哈哈,大人開心就好了~味道評價: 雪左一日都係好鬆軟,唔會有話乾既口感,可以始終都係有CREAM做保護會好一啲。伯爵味好出,蛋糕底都有伯爵味,不過我都係喜好之前食細細蛋糕試過既柚子味,果個蛋糕底會有D柚子碎,唔知係果內肉定果皮,勁清香,真係好fresh~
味道評價: 雪左一日都係好鬆軟,唔會有話乾既口感,可以始終都係有CREAM做保護會好一啲。伯爵味好出,蛋糕底都有伯爵味,不過我都係喜好之前食細細蛋糕試過既柚子味,果個蛋糕底會有D柚子碎,唔知係果內肉定果皮,勁清香,真係好fresh~!!!