2023-06-19
今日係父親節,亦係孖鴨仔要離開香港嘅一天。好唔捨得佢地呢好多一家大細冒住熱浪同風雨,都要去到金鐘同孖鴨說再見。因為我都好鍾意孖鴨仔,所以都同先生快閃去到金鐘同孖鴨仔打咗卡。人山人海,天氣好熱,搞到身水身汗。先生好體貼我,就帶咗我嚟尖沙咀食碗透心涼嘅糖水啦!呢間位於尖沙咀金巴利道88號嘅糖宮,原來喺大圍都有間分店,呢間係新開,樓高兩層。座位非常舒服,好適合一班人聚會,一人點一款甜品,開心分享!由於又熱又餓,所以我地都各自點咗兩款甜品齊齊食啦!菠多野結冰(暗黑亂入篇配黑涼粉),個名起得又幾盞鬼喎,哈哈!嚟到嘅實物同圖片上面一樣,個菠蘿好巨型,上面嘅沙冰、涼粉同椰汁撈埋食,味道又夾,真係好好好透心涼呀!跟住嚟個飽肚嘅即製榴連酥皮拿破崙,啱曬我呢個榴連控啦,榴連好軟滑,配搭好鬆化嘅酥皮,真係非常之正呀!好好食!食完凍嘅又想食熱嘅。我地之後再追加咗一個熱椰皇燉蛋白,真係令我喜出望外呀!蛋白滑捋捋,食咗之後感覺皮膚都變滑咗呀!另外再嚟嘅係南北杏雪耳燉木瓜,又係潤肺養顏嘅健康食品!餐牌上面實在有太多太多選擇,好多望落都好好味喎,點算好呢!又要先生再帶我嚟過囉!食完甜品心情即刻好返曬啦!