2018-07-31 808 瀏覽
已經不是第一次來下午茶, 每次挑這裡都係因為坐得舒服 , 也有機會坐近窗位望到海景, 一坐可以坐上幾個鐘同朋友慢慢傾 注意一定要先來電預約或於開始前排隊 否則大排長龍 !這次是洲際 X SABON瑰麗之愛下午茶 , 看起來很吸引, 但個人覺得比起平時的三層下午茶有點失水準首先SCONE一如既往的不錯, 附有啫喱、奶油同果醬,而茶方面亦有幾款自選茶包或咖啡,今次鹹點有1,布拉塔芝士及風乾蕃茄配義大利青醬2.烤蝦配酪梨醬 3.琴費斯醃三文魚蕎麥班戟4.法式鴨肝配玫瑰醬·朱古力金球甜點有1,橙花奶油·玫瑰芝士布甸2,玫瑰花瓣奶油·紅莓拿破侖3,檸檬慕絲·草莓奶昔4,瓜籽瑪德蓮蛋糕5,龍眼枸杞蛋糕當服務生整盤呈上嘅感覺係好靚好精緻, 非常吸晴,但印象中沒有一款算得上好味令人會想再多要一件, 幸好鬆餅已令人飽了一半,甜點大多都較甜 而鹹點亦只係好一般 最後我地另外叫了個黑松露薯條 因為薯條很難會岀事🍟而服務員亦很頻密地幫我地加水和清潔枱面值得一提 今次依個set會送SABON禮物,係沐浴油同潤膚乳液。這次下午茶顯然對它的質素有點失望,價錢$668/2位再加一服務費 性比價有點過貴。不過每次想起想
注意一定要先來電預約或於開始前排隊 否則大排長龍 !

今次鹹點有

2,玫瑰花瓣奶油·紅莓拿破侖
3,檸檬慕絲·草莓奶昔
4,瓜籽瑪德蓮蛋糕
5,龍眼枸杞蛋糕

這次下午茶顯然對它的質素有點失望,價錢$668/2位再加一服務費 性比價有點過貴。不過每次想起想同朋友有一個舒服休閒嘅星期日,就自然會諗起依個地方,畢竟在香港要找一個歇腳的地方聊上大半天不是易事呢!