2019-08-08 44 瀏覽
果日行過尖沙咀A2出口附近,有一個著中式旗袍既人派左張傳單比我,原來是一間食川菜的餐廳,呢張傳單可以食滿500減100添!見幾抵一於就上去試下啦~ 餐廳裝修係行中國古代風格,香港真係比較少見。連廁所都係主題風格Lunch set都幾抵,68蚊就有一個菜一個湯一個飯以及飲品!我地叫左個lunch set,以及見到呢度既酸菜魚係用龍躉咁特別,都叫左個黎試下! 呢碗番茄湯非常好飲,好濃郁好重玉米的甜味及番茄既鮮味,而且覺得似冇落味精 好川回鍋肉鍋氣足!有四川獨有既惹味,但唔會好辣,就算唔食得辣既人都接受到。回鍋肉切成薄片,唔會好肥,送飯一流。 紅油炒手面炒手皮好薄,但湯底比較清淡,適合唔食得辣既人 酸菜沙巴龍躉終於黎到今日既主角酸菜魚!呢度既酸菜魚係用龍躉,咬落肉質比較結實。酸菜味道好食,最特別係落左大量蒜蓉,蒜味超濃郁。 跟餐可以選擇罐裝飲品。呢間川菜應該是改良川菜,既有四川獨特既味道,但又唔會好辣,適合返香港人口味。

餐廳裝修係行中國古代風格,香港真係比較少見。

連廁所都係主題風格

好川回鍋肉
回鍋肉切成薄片,唔會好肥,送飯一流。

紅油炒手面
炒手皮好薄,但湯底比較清淡,適合唔食得辣既人

酸菜沙巴龍躉

跟餐可以選擇罐裝飲品。