2023-07-03
坐落喺中環酒吧最多的地方,呢間日系古典風的茶店顯得別樹一格。前幾日喺網上見到呢間特色茶店,趁假日與朋友特別去探訪下!喺而家熱到嘔嘅天氣之下,沿中環蘭桂坊大斜路行上去,仲要未食午餐,都有少少辛苦,見到茶店餐牌出咗夏日限定的冰磚明太子冷麵餐,見到「冰磚」兩字就即刻落柯打。冰磚明太子冷麵餐 $268當店員捧著冰磚過來,立即feel到附近氣溫低幾度,冷到出煙的冰磚盛載著日式冷冷冷烏冬,上面仲有啲紫菜、明太子,旁邊配以梅酒冷麵汁。品嚐消暑烏冬前,先將烏冬及配料撈勻,然後再倒入梅酒冷麵汁。烏冬質感好似讚歧偏粗身,好彈牙,掛汁力強勁。我尤其鍾意淡淡的梅酒冷麵汁,好match而不會過份搶眼,最緊要係涼!快!除咗冰磚烏冬,套餐仲包括厚燒玉子、水信玄餅。厚燒玉子味道香甜,充滿和式風味。亮晶晶的水信玄餅好吸引,少許黑糖汁,少許黃豆粉,就已經令呢道簡單的日式甜品變得好好味。至於飲品,我就點咗杯靜岡冷煎茶。好欣賞茶店的用心,事先將茶杯放入冰櫃冷凍,令煎茶的低溫能long last啲。上枱時見到,居然係好似酒杯裝茶,令茶香好似飲紅白酒時咁,先聞茶香,再嚐茶味。嚟得日系茶店,梗係要加錢配埋靜岡特濃焙茶雪糕 (+$3
冰磚明太子冷麵餐 $268
嚟得日系茶店,梗係要加錢配埋靜岡特濃焙茶雪糕 (+$30),烘焙的茶味不會太濃味,好balance。
好友剛點了照燒雞扒定食,套餐除了主食,仲有手作茶凍、是日手沖茶(無限次添飲)。手作茶凍的賣相好似桂花糕,不過風格就更偏向日式淡然而帶有驚喜的風格,茶味雖淡,但配以好有花香的桂花,好清新。
當日品嚐的是日手沖茶為白牡丹品種茶。