2018-09-04
食完個好好味既大排檔”萬發”之後,就梗係要食埋甜品,咁先夠滿足咁嘛,雖然長沙灣一帶有唔少甜品舖,但係Openrice搜查結果中,”松姐糖水”係平民價錢中既第一位,所以就決定試一試。呢度既甜品種類非常多,除左中式甜品之外,仲有少量既西式甜品,更有提供小食,真係睇到眼花撩亂!! 結果我係滋味推介中揀左雪糕杯杯冰,而朋友就揀左再普通既椰汁芋頭西米糖水。凍椰汁芋頭西米糖水 ($19)本身諗住咁簡單既一款中式糖水,應該唔會有大問題,但點知原來諗錯左😣。呢度既西米糖水同大部分既糖水舖無咩分別,都係將西米預先煮好,到有柯打既時候先加入芋頭粒同椰漿。結果全碗野無芋頭味,食落只係椰汁西米糖水,而且芋頭偏硬身,並唔係粉爛既芋頭。😫我明白煲左一煲芋頭西米露食唔哂,隔夜會變到杰達達,西米又過淋,唔好食。不過一間有心做既糖水舖,如果唔想浪費但又想整得好味,我認為可以將熟芋頭加入椰汁攪成蓉後,再加入西米同芋粒,效果一定會更好。雪糕杯杯冰 ($29)佢一送上枱,心諗”中伏了”,點解實物同照片唔同既…實物水汪汪既…😨雪糕唔係牌子野,內裡有唔少冰粒,唔算好甜,綠茶味濃度中等。杯杯冰唔等於棉棉冰,其實係一堆碎冰,再沐上頗
凍椰汁芋頭西米糖水 ($19)
凍椰汁芋頭西米糖水
雪糕杯杯冰 ($29)
雪糕杯杯冰
雪糕唔係牌子野,內裡有唔少冰粒,唔算好甜,綠茶味濃度中等。
杯杯冰唔等於棉棉冰,其實係一堆碎冰,再沐上頗甜既芒果醬。我之所以會覺得佢難食,係因為芒果醬同碎冰同時放入口,但碎冰未溶得切中和芒果醬既甜,所以令人只留下好甜好甜既感覺😢
雪糕杯杯冰