2021-09-23
老公知道我好鐘意貓貓,今日下午送了我一個小驚喜,就係帶我來到一間位於尖沙咀的貓貓Cafe<夢樂園>,除了可以見到小貓咪,仲可以品嘗一下台式風味美食。下午走進餐廳,人客不算太多,寧靜嘅環境下,感覺都幾寫意。一坐下,Cafe裡的其中一隻小貓咪便主動過來歡迎我哋。小貓咪好乖巧,好黏人,超級可愛呵!!貓咪靜靜地迎接我們,一啲都吾怕陌生人。之後見到每逢有新客人進店,貓咪都同樣會懂得歡迎客人到來,非常乖巧呵!!<黑毛豬魯肉飯 $68>黑毛豬魯肉屬半肥瘦肉碎,用上自家製醬汁來煮成,魯肉醃得非常惹味,伴飯來吃相當滋味。加了$6要埋小食,花枝丸炸得香口,咬落去亦夠彈牙好食。<家鄉黑毛豬肉燥拌稻庭烏冬 $72>烏冬分量都唔少,而且烏冬咬落去仲非常煙韌彈牙,炒香嘅肉燥,伴有大量嘅蔥花,更為香口,撈埋伴住嘅醬汁一齊食,鹹鹹地,味道非常惹味。<紅油抄手>拌有帶微辣的醬油,更具台式風味。另外可以以半價優惠享用特飲:<芋頭沙奶茶加芋圓>淡淡芋頭奶茶味道,不會太甜,芋圓煙韌彈牙。<黑糖奶茶加珍珠>黑糖味道頗為突出,帶微甜,
<黑毛豬魯肉飯 $68>
加了$6要埋小食,花枝丸炸得香口,咬落去亦夠彈牙好食。
<家鄉黑毛豬肉燥拌稻庭烏冬 $72>
<紅油抄手>
拌有帶微辣的醬油,更具台式風味。
另外可以以半價優惠享用特飲:
<芋頭沙奶茶加芋圓>
淡淡芋頭奶茶味道,不會太甜,芋圓煙韌彈牙。
<黑糖奶茶加珍珠>
黑糖味道頗為突出,帶微甜,奶茶香滑,珍珠亦夠煙韌。
整體來講,Cafe的台式食物和飲品質素確係吾錯,除了充滿台式風味,感覺亦有點兒像家的味道。店主亦非常友善,不會趕客,讓客人可以自在地過一個悠閒的下午。
親人的小貓咪又再次出動,歡迎我們了。
餐廳還有其它的午餐和晚餐供應,價格亦都非常合理。如果鐘意貓咪嘅朋友,又想歎番個悠然自在嘅lunch,呢道絕對係一個好選擇。