2009-11-24
周日晚上幾經波折,終於都係決定去bbq,地點左揀右揀之下就在大尾篤燒烤王。駕車在大尾督一帶看看,成條街都有好多間燒烤場,不過就係得呢間幾十幾十人入去,對面o個的好似拍哂烏蠅,人多總有原因吧,唔理咁多入左去先算。來到先知原來假期唔係任食場,可散叫或套餐,不過價錢也不算貴,雖然我地得四個人,不過計落都係叫5人餐划算一點,$350有找,再要加多$30開爐費,意即一個人大約$90左右,包汽水或水一支。餐入面有大量腸仔及芝士腸﹔牛扒、豬扒、魷魚扒及雞扒各人都有一件,叉燒粒大約八粒左右,仲有紅腸十數片,丸類十數粒,雞翼十隻左右,方包一大包,炭叉等無限供應。地點可以選擇露天或有瓦遮頭,我地見今日都唔會落雨,就揀在露天的地方駐腳,貪佢涼風送爽又唔會好焗。食物方面都幾好食,扒類醃得入味香口,不過丸就太少,雞翼亦都只係預一人兩隻,一人燒一輪都已經無哂,而0的雞肉腸就成廿幾條,略嫌太多,邊有人燒野人一人燒6條腸仔架?分番0的成本落去丸仔同埋雞翼度好喎﹗呢度唔可以自攜食物同飲料,不過食家梗係唔理人勸告,紅酒侍候。粟米、菇菜等要自己再買,我覺呢0的唔係太貴的食物其實可以自助等人可以攞來燒,就算唔自助都可以入埋落
粟米、菇菜等要自己再買,我覺呢0的唔係太貴的食物其實可以自助等人可以攞來燒,就算唔自助都可以入埋落個餐度,成本又不是貴燒烤人士又有0的蔬菜落下肚,開心好多喎﹗
買了瓶蒜蓉牛油($5)做麵包多士,味道雖未算濃,不過自己燒出來總是覺得天上有地方無的﹗
啤酒最平的青島純生都係8蚊支吧,亦算抵飲,是晚飲左成打,6:30燒到10:30先捨得走人,整體來說環境都算不錯,係食物如果可以再多元化一點,同埋唔好咁多腸仔其實已幾好﹗
最後我地為免浪費拎左十幾條腸仔返屋企煮麵,總好過佢循環再用或掉左佢吧﹗
(真係唔明點解呢0的咁公眾既地方有0的成年人仲要帶組HiFi來炸機,大佬你身邊仲有好多人嘛,你愛聽歌自己帶headphone啦,歌又唔係好聽HIFI又拆,嘈鬼住對面搞到燒烤場好似disco咁,食都食得唔安樂,咁大自然的地方好應該靜心傾下計感受一下,搞到嘈亂巴閉呢0的人真係唔要得,我呢0的地盤工友讀書少,都要鬧一鬧﹗)