2018-04-03
昨晚跟他喺銅鑼灣,大家唔喺太肚餓,所以輕食一碗拉麵就好了。見哩間有位,又見佢係米芝蓮推介,所以一試餐廳都係bar枱,openrice kitchen 格局,設計modern,都坐後幾舒服哩度係一入黎就要點左要咩食同埋埋單他叫左醬油味玉湯底,我覺得加隻蛋要多$15,所以我就無嗌。不過蛋係溏心蛋,其實不錯,所以要加錢都值嘅試過佢嘅湯底,會帶有面頭加左嘅莞茜味,唔鐘意莞茜嘅人就唔建議食啦叉燒一塊,薄切得黎又幾大塊,都幾有鮮味。哩個湯底不是太濃味,加埋面頭小小黑松露,撈勻係好香,鐘意清清地嘅都可以揀哩個味。哩度嘅湯底唔多,一共有3款,我鐘意濃味同食辣,所以嗌左唯一嘅味噌湯底。辣就唔算辣,不過味噌味好重,好濃味,正合我心意不過其實兩碗麵黎講,真係都幾油,一人各食一碗都幾膩,當然咁濃味嘅麵,唔少得會加左味精,食完後嘅幾個鐘都真係好口渴,要一直飲水其實一開始都好奇,佢哩啲麵點解會叫拉麵,因為食落質感都唔算係傳統拉麵,比較粗小小,睇佢英文店名,其實係soba,意即蕎麥麵,有點兒覺有少許誤導成份。整過一般,又唔係特別平,試過好了。
哩度係一入黎就要點左要咩食同埋埋單
醬沖味玉拉麵