2020-09-04 457 瀏覽
朋友想食好耐嘅哥老官終於嚟香港開舖,耳仔發炎咗成個星期終於好返,決定捨命陪君子,同佢嚟朝聖一下!餐廳主打四川麻辣火鍋,最出名嘅係牛蛙同魚頭,食物選擇亦唔少。一步入餐廳已經俾佢嘅醬料枱吸引住,頂部係十二生肖嘅銅像,非常吸睛,醬料選擇極多,係我哋食過嘅火鍋店中最多嘅一間。麻辣鳳爪就食得多,第一次食烏雞鳳爪,唔知係咪心理作用,感覺比平時食到嘅鳳爪口感結實彈牙,最出色嘅係佢嘅調味,香口開胃。湯底方面係子母鍋,外面係經典嘅老哥麻辣湯底,我哋揀咗標準辣度,雖然望落紅噹噹,但其實冇想像中咁辣;而中間嘅係羅宋湯,味道偏酸,有少少解辣嘅效果,而且都適合配搭蔬菜。今晚嘅主角之一當然唔少得魚頭,鰱魚頭尺寸頗大,配上麻辣湯底非常惹味,而且越食越辣,非常過癮,鍾意吮魚頭嘅絕對唔能夠錯過。牛蛙就食得多,但第一次食原隻上嘅牛蛙,一上菜嘅時候有啲嚇親,但望多兩望都幾搞笑,成個大隻佬咁。朋友唔講都唔知,原來牛蛙同田雞係唔同,牛蛙比田雞體型更大,啖啖肉,肉質彈牙,但肉味較淡,所以好適合配搭麻辣鍋。鵝腸非常乾淨,一丁點油脂都冇,口感爽脆,配搭麻辣湯底非常過癮。毛肚大大片,冇經過漂白,令人食得安心,放入麻辣湯底淥十秒八秒就食

饞嘴烏雞爪

美蛙魚頭鍋

水庫花鰱魚頭

特色牛蛙

古法生摳鵝腸

老官招牌毛肚

毛肚大大片,冇經過漂白,令人食得安心,放入麻辣湯底淥十秒八秒就食得,索湯之餘清脆爽口。
熟鹵香豆干

鹵豆干非常入味,放入麻辣湯底亦唔會完全掩蓋佢嘅滷水香,口感結實彈牙,食多兩件都唔會膩。
唐生菜
唐生菜份量多,而且新鮮翠綠,清甜爽口,配搭羅宋湯湯底清新解膩。
平日食麻辣火鍋都係以肥牛同海鮮作為主菜,今次俾魚頭同牛蛙做主角亦係一個新嘗試,而且出乎意料咁夾,可惜兩個人都唔係食到幾多嘢,希望疫情快啲過去,可以約多幾個朋友嚟擦餐勁。

饞嘴烏雞爪
美蛙魚頭鍋