2017-10-12 660 瀏覽
剛剛開始嘗試寫食評,並非專業食家,純粹想分享一下,寫得唔好大家唔好見怪~本身好鍾意食流沙包,所以畀佢個流心西多士廣告吸引咗入嚟食。不過呢…可惜嘅係佢流心質感一般,餡少,味道唔香, 賣相唔吸引,同廣告幅相差距好大。不過其他人話覺得都唔錯,可能各花入各眼啦~ 如果要食流心西多,我會推薦西營盤嘅 周x點心,信心保證。另外嗌左5樣點心,3個好味 2個麻麻:《叉燒腸粉》(圖左) 腸粉算滑, 不過裡面啲叉燒好怪,食落有啲杰,有啲粉,中間心唔夠熱。《XO炒蘿蔔糕》(冇影到相)望落感覺似係炸過,但又係落左太多粉, 有少少韌,有啲油,唔合我口味。《帶子菜苗餃》(圖右) 大大粒好飽滿,調味剛剛好,唔會太鹹,個皮亦唔算過厚。《雞扎》(圖中) 用了好足,大大嚿,入味之餘唔太油膩。 用料都係平時一般雞扎會有嗰啲,但係就冇芋頭。不過我就冇特別追求要有芋頭嘅,所以我好滿意~《蝦餃》(冇影到相) 值得注意嘅係:呢度啲蝦餃只有2粒,唔係一般嘅3粒或4粒。不過蝦餃都係好飽滿,個皮唔太厚,一啲都唔乾。啖啖蝦肉,好好味。ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー本身見到咁多負評,都真係有啲擔心中伏。但係根據

另外嗌左5樣點心,3個好味 2個麻麻:

《叉燒腸粉》(圖左)

《XO炒蘿蔔糕》(冇影到相)

《帶子菜苗餃》(圖右)

大大粒好飽滿,調味剛剛好,唔會太鹹,個皮亦唔算過厚。

《雞扎》(圖中)

《蝦餃》(冇影到相)

本身見到咁多負評,都真係有啲擔心中伏。但係根據我個人經驗,覺得雖然部分比較麻麻,但只要揀啱食物,其實佢味道都真係唔錯~

環境方面就比較擠迫啲,唔算坐得舒服,基本上同後面張枱嘅人係接近背貼背咁。 而且真係好嘈,可能因為廚房太近。不過香港咁細嘅地方嚟講,我覺得都算可以接受。 如果想坐得舒服啲或者想傾計,就可能去返酒樓飲茶會比較好。

午餐