2009-12-06
同朋友互慶生日, 因為見食評唔錯, 所以揀咗呢間.幾年前嚟過一次, 當時有信用卡套餐優惠, 可惜今次冇, 只可散叫.兩個人叫咗一個頭盤+三個主菜+一個甜品:頭盤: 燈影牛肉 - 好美味, 脆脆地兼有嚼勁, 值得推介.主菜: 樟茶鴨(半隻) - 分量唔算大, 但係有股濃郁嘅燻香, 味道適中, 配上小饅頭, 唔錯.粉蒸排骨 - 排骨好焾, 外層蘸上一層米粉, 下面鋪上芋頭及南瓜, 味道尚好, 不過有點膩.雞腿菇扒小棠菜 - 端上來的不是雞腿菇, 而是本菇, 有點貨不對辦, 不過味道OK, 沒有跟侍應計較.甜品拔絲香蕉(半客) - 糖漿造得很好, 可惜侍應上枱時貪方便, 只係將香蕉連糖漿撥入冰水中, 冇成舊攞起放入去, 結果令香蕉黐上較厚糖漿, 冇咗薄薄一層"拔絲"嘅效果. 雖然係咁, 依然外脆內軟, 非常好味.是晚用咗恒生白金卡埋單, 八八折後約$400, 以質素同價錢衡量, 都算物有所值. 尤其要讚嘅係環境較靜, 傾偈方便, 啲侍應雖然唔算好殷勤, 但都做足功夫, 亦冇催我哋埋單, 感覺良好.
兩個人叫咗一個頭盤+三個主菜+一個甜品:
頭盤:
燈影牛肉 - 好美味, 脆脆地兼有嚼勁, 值得推介.
主菜:
甜品