2020-05-20
疫情肆虐,餐飲業大受打擊,唯有另覓商機。好多餐廳開始做外賣美食,包括酒店。自助餐模式亦因而轉變,唔洗自己出去夾野食,避免返人手既接觸。好多都轉型為任點任食的模式。任點任食,即是類似放題型式。Tick紙仔,食物就有人送到枱上。今日去左尖沙咀Hyatt Regency 既咖啡廳,諗住慶祝生日。環境係寬敞,企理,侍應既服務幾好,收碟速度都快。但係野食既速度比預期中慢。尤其係龍蝦。(*呢到每人會有一隻龍蝦可點)身為最早一批入座, 侍應都系頭15分鐘內問好龍蝦想點煮。點知成個晚餐已經食飽左7成有多,龍蝦先黎。(可以改善一下)不過可以一讚既係龍蝦肉質鮮甜,啖啖肉。其次較為失望既就係,竟然冇左刺身,壽司任點。無論食自助餐同放題,好多客人都主攻刺身海鮮(回本嘛)問返侍應之前係有得任點的,唔知咩原因冇左。轉左每個客人會有一份魚生飯同壽司刺身拼盤...食完就冇架啦。雖說我唔識品味魚生呢家野,但係壽司舊飯未免太大舊。最後成個Menu可以有興趣點既食物十隻手隻數得晒。食到一半,出野食既時間又長。都係去食甜品算。甜品我諗係呢到最出色既食物了。種類多,亦都好味。仲有個拿破崙,真心正,不甜又不膩。酥皮做得岩岩好。不
好多都轉型為任點任食的模式。
環境係寬敞,企理,侍應既服務幾好,收碟速度都快。
身為最早一批入座, 侍應都系頭15分鐘內問好龍蝦想點煮。
點知成個晚餐已經食飽左7成有多,龍蝦先黎。(可以改善一下)
不過可以一讚既係龍蝦肉質鮮甜,啖啖肉。
其次較為失望既就係,竟然冇左刺身,壽司任點。
無論食自助餐同放題,好多客人都主攻刺身海鮮(回本嘛)
問返侍應之前係有得任點的,唔知咩原因冇左。
雖說我唔識品味魚生呢家野,但係壽司舊飯未免太大舊。
最後成個Menu可以有興趣點既食物十隻手隻數得晒。
食到一半,出野食既時間又長。都係去食甜品算。
甜品我諗係呢到最出色既食物了。
種類多,亦都好味。
仲有個拿破崙,真心正,不甜又不膩。酥皮做得岩岩好。不過冇影到。
總括而言,呢到既食物的質素係OK既。食材斬算係新鮮。對得起個價錢
不過等既時間頗長(雖然我知ALL U CAN EAT係即煮但要等,
同埋野食選擇太少,正常BUFFET 同放題既賣點都冇得任食。有點失望。
撇除以上既野, 我應該會等佢開返Buffet先黎食啦。
埋單每位$698+10%