2015-08-05
朋友話呢間舖的點心唔錯, 真係半信半疑, 試過之後, 確實不錯.晩飯時候去到, 人唔太多, 可直接入座。它跟酒樓一樣, 有點心紙供點菜, 唯一不一樣的, 就係每一點心,都有相片,清清楚楚我今次點咗馬拉糕。 唔係, 係叫做戚風班蘭馬孻糕, 味道雖然同一般的馬拉糕差不多, 但有一種班蘭蛋糕的味道, 鬆軟得嚟又好特别, 但嫌佢細份左D,大份一D就好喇!!本菇高湯牛肉球 牛肉軟滑夠淋, 但略嫌肉味不足, 反而牛肉球的配菜, 就很有菇味, 這一個配搭不錯.木瓜鸡脚燉唐排 只是七天湯款嘅其中一款, 湯料十足(雞腳,栗米,木瓜,同瘦肉), 而且煲得好淋, 個湯好清甜,應該沒有落味精.... 咸香黑魚子蒸燒賣 相對一般酒樓 粒燒賣嘅肥豬肉比例較少 且肉味偏淡 可能平時食果D加了很多醃料 但配上黑魚子一齊食, 味道又不錯.温室翡翠苗腸 平時食開腸粉, 多數食义燒,牛肉,鮮蝦腸, 今次見有菜苗腸, 覺得幾特別, 於是就叫左....食落, 驚喜不是整體味道配合, 而是腸粉皮又薄又滑, 好有咬口, 相信齋腸會好食啲!清酒雲吞鷄 打開蓋時,散發出一陣濃烈的酒香, 可能酒不是我的杯中物, 所以覺得酒味太濃了,
晩飯時候去到, 人唔太多, 可直接入座。 它跟 酒樓一樣, 有點心紙供點菜, 唯一不一樣的, 就係每一點心,都有相片,清清楚楚 我今次點咗馬拉糕。 唔係, 係叫做戚風班蘭馬孻糕, 味道雖然同一般的馬拉糕差不多, 但有一種班蘭蛋糕的味道, 鬆軟得嚟又好特别, 但嫌佢細份左D,大份一D就好喇!! 本菇高湯牛肉球 牛肉軟滑夠淋, 但略嫌肉味不足, 反而牛肉球的配菜, 就很有菇味, 這一個配搭不錯. 木瓜鸡脚燉唐排 只是七天湯款嘅其中一款, 湯料十足(雞腳,栗米,木瓜,同瘦肉), 而且煲得好淋, 個湯好清甜,應該沒有落味精.... 咸香黑魚子蒸燒賣 相對一般 酒樓 粒燒賣嘅肥豬肉比例較少 且肉味偏淡 可能平時食果D加了很多醃料 但配上黑魚子一齊食, 味道又不錯. 温室翡翠苗腸 平時食開腸粉, 多數食义燒,牛肉,鮮蝦腸, 今次見有菜苗腸, 覺得幾特別, 於是就叫左....
食落, 驚喜不是整體味道配合, 而是腸粉皮又薄又滑, 好有咬口, 相信齋腸會好食啲! 清酒雲吞鷄 打開蓋時,散發出一陣濃烈的酒香, 可能酒不是我的杯中物, 所以覺得酒味太濃了, 如果淡D會更好。 七味虎皮尖椒 嗜辣者 應該很喜歡的 因為煎得好香口 又夠辣 魚肉上洒上七味粉 , 但不嗜辣者, 就完全食唔到, 其實佢地應該放支七味粉放在旁, 等客人自己加, 這樣,嗜辣/不嗜辣者都可滿足 可愛四色小甜點 今晚的 甜品, 就係由上至下:石榴奶凍/榴槤奶凍/芒果奶凍/焦糖布甸
榴槤奶凍及芒果奶凍要特別抽出, 因為佢地裡面有果肉, 尤其是榴槤果隻, 一大片榴槤, 好香好甜, 可能係D24,超欣賞, 但又係嫌佢細碗DD囉!!
今晚整體滿意又滿足, 侍應們的招呼都很好, 收碟,REFILL茶水很快手, 自動自覺。
以後想食好味的點心, 唔一定要去酒樓或老遠到添XX, 呢到也可以, 仲有特色添
題外話/補充資料:
平時酒樓點心, 又鹹味道較濃, 但這間味道適中, 不會過甜或過鹹