2021-01-12
天寒地凍諗住食啲嘢先去見客,剛好見到呢間應該新開的「大餃子」,地方簡潔企理,啱哂!別以為淨係得餃子,佢仲可以配麵,更加估唔到佢有粥食!猶豫緊好唔好食碗粥暖下胃時,又見到佢個「特別推介」酸辣湯和蒜泥白肉,最後我就叫咗個A餐($55),有齊餃子和酸辣湯,再散叫蒜泥白肉($45)!餃子有韮菜豬肉、白菜豬肉、京芹豬肉和牛肉大蔥可選,揀了韮菜豬肉和牛肉大蔥(跟餐每隻加$1),隻隻都脹卜卜,餡料好多,味道都唔錯。酸辣湯十分大碗,果然足料,有肉碎、豆腐、紅蘿蔔絲、蔥、雲耳、筍、豬紅和豬大腸等配料,酸辣度剛剛好,飲完個人暖晒!蒜泥白肉的做法也很有心機,相比平時就咁一片片,佢係將片好嘅白肉用青瓜片捲起,食起上嚟樣肉質的軟和青瓜嘅爽口咁混合,增加層次感。而蒜泥再加上特製嘅複合醬料,帶出強而濃既蒜蓉味及輕輕嘅辣度。