2016-08-01
有次放工經過謝斐道,見到係以前新星酒樓旁邊多了一間類似居酒屋的小館自從個次之後一直都想試下,今次終於有機會了和友人6點幾就坐低左,我地幾乎係佢地第一台客人~~我地急不及待就叫左佢地的招牌菜: 餃子雞亦呢樣係佢地自家創作的菜式,先將雞亦鎚去骨,再將餃子的材料讓入去真係別具心意!除左考功夫外,食落仲異常配合!最後我地仲忍唔住叫多碟!!然後每人一串黑胡椒薄燒牛肋肉,呢度既牛入口即溶,肉質十分嫩滑又香甜多汁,強烈推介! 再來一串燒五花腩,半肥瘦的,看起來已經很吸引,咬落去滲出油香,肉質均勻,油脂鮮甜又不會太肥。我本身就很喜愛鯖魚,因為這魚很有魚味,用煎的手法更能帶出香味今次他煎得剛剛好,一上碟就聞到陣陣魚香,好不吸引如果拍腥的話只要加少少檸檬汁就可以了順帶一提平常我哋節檸檬汁就最怕整污糟手,但這間餐廳很有心思,特別為檸檬裝上了呢個”神器”,咁就可以支出檸檬汁又不用整污糟手啦食咗咁多燒野,係時候叫翻個烏冬下下火先,冷冷嘅烏冬和麻醬、蟹柳簡直是絕配接着我們叫左一串燒菠蘿,吃燒菠蘿最怕就是酸是蜜糖,他加了蜜糖跟菠蘿一起燒,所以吃起來完全不覺酸,還甜甜地,好好吃食到咁上下,記住要like埋佢哋嘅Fa
自從個次之後一直都想試下,今次終於有機會了
和友人6點幾就坐低左,我地幾乎係佢地第一台客人~~
我地急不及待就叫左佢地的招牌菜: 餃子雞亦 呢樣係佢地自家創作的菜式,先將雞亦鎚去骨,再將餃子的材料讓入去 真係別具心意!除左考功夫外,食落仲異常配合!
最後我地仲忍唔住叫多碟!!
然後每人一串黑胡椒薄燒牛肋肉,呢度既牛入口即溶,肉質十分嫩滑又香甜多汁,強烈推介! 再來一串燒五花腩,半肥瘦的,看起來已經很吸引,咬落去滲出油香,肉質均勻,油脂鮮甜又不會太肥。 我本身就很喜愛鯖魚,因為這魚很有魚味,用煎的手法更能帶出香味 今次他煎得剛剛好,一上碟就聞到陣陣魚香,好不吸引
如果拍腥的話只要加少少檸檬汁就可以了
順帶一提平常我哋節檸檬汁就最怕整污糟手,但這間餐廳很有心思,特別為檸檬裝上了呢個”神器”,咁就可以支出檸檬汁又不用整污糟手啦 食咗咁多燒野,係時候叫翻個烏冬下下火先,冷冷嘅烏冬和麻醬、蟹柳簡直是絕配 接着我們叫左一串燒菠蘿,吃燒菠蘿最怕就是酸
是蜜糖,他加了蜜糖跟菠蘿一起燒,所以吃起來完全不覺酸,還甜甜地,好好吃 食到咁上下,記住要like埋佢哋嘅Facebook ,咁就可以免費食埋佢其中一款小食——泡菜 我哋一串一串咁叫,一串串燒一串咁食,簡直就停唔到口! 唯一美中不足的是剛剛佢續緊酒牌,冇得一邊食美味嘅串燒,一邊嘆燒酒!可惜可惜