今晚收工要去荔枝角上workshop,心血來潮就諗起附近的甜記餃子,一於來幫襯!搬咗新店的甜記,地方大咗好多,坐得都幾舒適。一到餐廳,門口已見好多等緊外賣的客人,果然係區內人氣小店!一!定!要!試! >>> 香芹芫荽豬肉餃。西芹、芫荽,兩款同樣重口味的配料撞埋一齊,味道各不相讓,不會互搶風頭。一放入口,西芹的味道首先爆出,口感爽脆。吞完粒餃子之後,陣陣芫荽味就喺喉嚨縈繞不散。另外,西芹、芫荽同樣身為蔬菜類配料,夾埋豬肉做餃子,食落零油膩感,完全唔覺好heavy。洋蔥薯仔牛肉餃有別於一般餃子的組合,忍不住叫咗嚟試。如果你鍾意食洋蔥的話,肯定好鍾意呢款餃子,事關入面洋蔥嘅比例好多,而且煮熟的洋蔥唔會好辣,反而整體味道偏甜。另外亦食到有少許薯仔軟糯的口感,但不算好突出。小分享一則:舖頭有湯餃、煎餃選擇,如果選擇湯餃的話,可選雞湯、番茄湯的。之前試過番茄湯都相當出色,但就係因為太出色,我覺得番茄湯適合就咁單飲,多過做餃子的配角,所以我就揀咗普通雞湯,感覺今次個湯就同餃子夾啲。醉雞酒味偏甜,不算好特別。而且雞肉好多都唔係我喜愛的肉肉部分,所以整體一般。

湯餃

一!定!要!試! >>> 香芹芫荽豬肉餃。

醉雞

醉雞