2019-02-01 839 瀏覽
話說今日要去上堂自己一個去搵嘢食,原本見到大坑有間30蚊嘅煎肉餅蛋飯好想試,點知閂咗門。好啦咁行去第二檔嘢試吓牛腩麵,點知又閂咗門。再行去耐住食茶記,點知又係逢星期一休息!經過呢間餐廳,喺外面聞到幾香咁,諗住入去試吓,點知中伏!一坐低女店員俾咗杯水嚟,疑似幾好服務咁。叫咗個豬至尊湯檬$75,有豬手、豬腩、貢丸、扎肉、白蘿蔔、芽菜等配料。話說本人原本叫只係個湯檬,店員問我飲乜,我原本想話唔使要,仲問:「乜有嘢飲架咩?」佢馬上話:「係呀!跟餐有嘢飲。」仲指一指套餐餐牌。我以為係送,聽到佢一輪嘴話有「綠茶、奶茶、咖啡」,我自己又衰,無睇清楚餐牌就話綠茶。佢又問凍定熱,咁我又話要凍。食到一半我先發現,佢所謂嘅「套餐」係同單點唔同價,貴3蚊,而所謂嘅「套餐」就係多杯嘢飲。而且仲要凍飲加3蚊,然後我仲見到要加一服務費。老實講,咁嘅貨色咁嘅裝修格局,我一心以為自己去咗間魚蛋粉檔/茶記,無諗過要加一。都算,但係杯綠茶,根本就係超市買嗰啲好甜嘅樽裝綠茶加冰。$6.6唔係貴,超市買都要,但唔鍾意嘅係佢點解講到好似杯嘢係跟餐送咁。好,講返個湯檬,料係足嘅,材料本身個味道都唔錯,青檸俾兩瓣,比起其他舖係多嘅。

經過呢間餐廳,喺外面聞到幾香咁,諗住入去試吓,點知中伏!

一坐低女店員俾咗杯水嚟,疑似幾好服務咁。

好,講返個湯檬,料係足嘅,材料本身個味道都唔錯,青檸俾兩瓣,比起其他舖係多嘅。但係一飲個湯就知出事,因為根本就係普通一間車仔麵嘅淡味湯底。唔係以為自己加咗青檸、芽菜、生洋蔥、九層塔等配料就係越南菜呀嘛?如果係一個車仔麵,ok,材料足嘅。但你咁樣收到$75再加一,作為一個車仔麵,請問值咩?

最後食飽就算啦,埋單$89。食完8點鐘,已經飲晒成杯綠茶同佢俾杯水,但係8點半已經好頸渴,去完上堂後,10點又飲一杯水,返到屋企又飲一杯,臨瞓覺12點,4個鐘頭飲咗4大杯水,都仲覺得好口渴……究竟啲味精係咪唔使錢?
題外話/補充資料: 點完下面評分個「衛生」嗰欄先醒起,個Menu有條洋蔥癡住喺上面囉!
2019-01-28