2018-06-01
放工出街同男朋友輕鬆下, shopping完行到攰攰地就梗係要搵嘢醫下肚啦,行過呢間京林屋,我比佢個門面吸引左,因為我見到好多抹茶嘅甜品,就一於入去試吓啦。木系式既裝潢,分外優雅,而且座位好寬躺,環境寧靜,可以好好放鬆一下。原條鰻魚飯,係原條呀⋯⋯一大條覆蓋晒個飯面,鰻魚鮮甜肥美,爽口彈牙,而且飯面仲鋪滿蛋絲,而飯係用培茶煮既,粒粒飯香都充滿培茶嘅香味。第一次食到一個甘高水準既鰻魚飯呀抺茶蕨餅,好彈牙,充滿綠茶嘅香氣,而且配上黑糖醬同綠茶粉,一件接一件甘食,真係食到停吾到口呀鬆脆嘅酥皮多士,內裏係充滿牛油香味嘅軟面包,上面鋪滿香甜嘅紅豆,彈牙既白玉丸子,再配上冰凍絲滑嘅綠茶雪糕,由於個多士上枱仲係熱嘅,所以會令到雪糕用溶得好快,所以我哋嗱嗱臨食咗個雪糕先,店入面有好多綠茶嘅甜品,一次過真係食唔到咁多,但係睇餐牌覺得好吸引,唯有等下次再試過啦食完個甜品就梗係要飲返杯茶啦,我哋叫咗杯煎茶,飲呢杯煎茶都有啲技巧㗎,第一杯係會有師傅沖口再攞上嚟枱,之後就可以自己加水,會有個漏斗放喺旁邊,加完水之後就倒轉個漏斗,先可以再飲第二杯,第一杯嘅茶味好濃郁,而且甘醇,充分睇得出日本人對茶藝嘅講究,第二杯
京式鰻魚飯
秘製抺茶蕨餅
抺茶紅豆白玉金磚
煎茶
坐喺餐廳用餐嘅同時,我竟然覺得自己身處在日本,因為無論佢嘅裝修同用具,甚至連美食,都充滿着日本嘅風格。