2023-07-07
屋企附近新開左間鐵板燒,同老公去補祝父親節,成餐飯都聽住令人流口水既滋滋聲,而且師傅專業,服務超好,而且裝修舒服高級,分開左4台比4位師傅負責,依餐飯由7點食足兩個幾三個鐘,體驗真係99分。🔹前菜:。凍荔枝車厘茄+粟米凍湯開胃凍同酸既前菜,車厘茄有超香甜既荔枝味。北海道瀨尿蝦蒸蛋第一道開板煮既菜式,用賴尿蝦頭蝦殼煮成高湯,再加木之牙增加口感🔸時令海鮮5款。板上蒸蠔 (來自兵富縣 金武士蠔, 生蠔焗蠔都食得多,第一次原汁原味食蒸蠔,係驚嘆地新鮮香滑)。帆立貝 配 台灣烏魚子醬(煎香帆立貝到7/8成熟,再面頭加來自台灣嘅烏魚子醬,用火槍燒香,最後加埋淡雪鹽,輕微嘅鹹味唔會搶去帆立貝嘅鮮甜)。香煎目光魚(依排當造目光魚,已打鱗並用昆布醃製,煎得香油脂出哂黎,配柚子胡椒蘿蔔蓉同青檸汁點食,我地覺得佢味道上有少少似多春魚)。紫蘇葉 蒸日本地甲 (先用紫菜高湯煮好汁,再用紫蘇葉蒸蜆,最後上汁加飛魚子,蜆juicy得來香香紫蘇葉味)。焗榮螺 (師傅話一般5-8月當造,用法式焗田螺嘅方法烹調再配牛油薯蓉撈埋食,惹味)🔹南非凍醉飽鱼 配水母食左五個當造海鮮,每一個烹調嘅方法都係超級有心思,菜式配搭都十分
🔹前菜:
。凍荔枝車厘茄+粟米凍湯
開胃凍同酸既前菜,車厘茄有超香甜既荔枝味
。北海道瀨尿蝦蒸蛋
🔸時令海鮮5款
。板上蒸蠔
。帆立貝 配 台灣烏魚子醬
。香煎目光魚
。紫蘇葉 蒸日本地甲
。焗榮螺
🔹南非凍醉飽鱼 配水母
食左五個當造海鮮,每一個烹調嘅方法都係超級有心思,菜式配搭都十分創新;之後上凍南非鮑魚,佢既發揮不過不失,但做間場來講唔錯)
🔸立鱗金鯛燒
休息左一陣,師傅就拎左個LC煲出黎,將金鯛先油炸至所有鱗都企身,然後再落板煎,最驚喜就係去佢配一個中式酸菜汁,好重花椒嘅麻味,輕微辣度,個配搭好創新,而金鯛亦做到外香脆內細滑。
🔸西澳龍蝦配蟲草花忌廉汁
好快師傅就開始烹調有兩隻手咁大嘅龍蝦,上板一陣就起肉,加上預先準備既大量蝦膏醬,配以蟲草花烹調,所以食起上黎會有少少菇味,龍蝦彈牙新鮮基本。
🔸鵝肝配蘋果醋醬多士
煎鵝肝一般都好穩陣,餐廳用嘅鵝肝都係好厚,見到佢先半煎炸到金黃外脆內軟,配以蘋果醋醬多士解油膩感,但最驚喜係佢個菠蘿冰超級透心涼,勁想要多舊。
🔸宮崎A3和牛
其實去到依個位已經飽左九成,師傅話佢哋特登喺揀咗A3和牛而唔係A4或者A5,因為佢話去到依個位好多人都飽左8成,食比較重肉味既和牛會好過太油感的,佢講完我覺得餐廳真係好細心有誠意。
🔹九州高菜炒飯 粒粒分明
🔹炒雜菜
🔹龍蝦麵豉湯 鮮
🔸焦糖多士配雲呢拿雪糕
話飽但係上面嘅飯同湯都Ko埋,私心超期待依個焦糖多士成晚喇,甜品真係另一個胃。
成晚負責我哋嘅師傅雖然係女師傅但係非常之專業,令你有穩重嘅感覺,我覺得佢都算健談,走時見到出面兩枱師傅同客人傾計飲酒得興起,岩哂鍾意放工飲幾杯既你。