2017-06-26 884 瀏覽
在openrice發現原來灣仔唔多粥鋪,又剛巧見到海皇粥店重新開幕,就走入去試試。呢度比舊鋪還要細,只有一層。雖然來嘅時候客人未坐滿所有座位,但好多人都一個人坐二人枱或兩個人坐四人枱,侍應又無動於衷,我和朋友只好自己搵枱搭。雖然海皇是專賣粥品,但餐牌上都多了不少飯類和湯麵,選擇多了!我點的菜乾排骨粥就麻麻了,菜乾本身應該非常易入味,可惜佢太吝嗇,落得太少菜乾,搞到味道唔突出,幸好排骨都有味嘅。有一點我非常不滿,這間鋪是侍應用電話落單的,我本身點菜乾排骨粥要多蔥,佢竟然搭我呢個粥冇蔥,我即刻心諗😑,海皇可否培訓下啲員工點樣運用電話落單。食物已經麻麻,而且夏天又唔開大啲冷氣,我同朋友淨係坐低已經非常熱,流晒大汗,又完全提供唔到應有服務,真係好失望!
菜乾排骨粥
炸両
豬紅皮蛋瘦肉粥

2017-06-23
5 分鐘 (堂食)