2015-04-21 1659 瀏覽
是夜在九龍東。十點過後搵野食選擇真係唔多。開飯搜尋見到呢到竟然挾牛下之名。用上曾經係九座巷內既合利招牌。咁梗係要黎試下堅唔堅。見有生魚皮基本上都一定會叫黎試下。唔多地方有嗎。魚皮一過熱水就要冰鎮去保持爽口。拌上薑絲蔥絲。師傅豉油再加拃花生就係。食完一定口渴。但係魚皮夠爽口。薑蔥絲同花生又香口。師傅又夠鮮。咁唯有叫埋罐可樂送住食啦。再叫左多個生醃鰤魽。除左唔夠大隻同肉未算飽滿之外。醃得味道好。食得過。咁當然腸胃一般既朋友要有皇恩大赦既心理準備。叫得合利冇理由唔叫佢啲名菜。薯粒牛柳粒算係一例。可惜以前既姐姐聲鐵板已經不再。只係用碟上。咁梗係冇以前咁熱辣辣啦。鑊氣當然夠。黑椒既香氣撲鼻。薯粒依然外脆內軟。但係牛柳粒切得太細。感覺好碎。食完魚皮。整多個魚卜黎試下。用上薑蔥黎爆。叫得做爆。鑊氣係必然既要求。呢到絕對合格有餘。薑蔥既香氣綻放得到淋漓盡致。魚卜外滑內爽。火路控制一流之作。唯獨個人覺得酒香未夠。非則為上品。搬到黎熟食中心一樓。樓底焗住食客既熱情的確熱鬧。但係就見唔到聽唔到舊時火水爐既火光紅紅既咆哮。