2018-01-08 769 瀏覽
夜晚7點幾熊大陪熊妹去雅籣中心攞眼鏡,唸緊食咩好,去左2樓個洗手間, 經過和民,俾個餐牌吸引左,就即興入去喇。熊妹好耐無食過和民喇,記得中學個時和民風靡一時,開左好多分店,門口往往好多人排隊,當時的熊妹都曾為佢著迷架,生日節日起興都會約人食和民慶祝,鍾情於佢日本菜式小食多,味道又大眾化,價錢又合理。咁耐無黎, 起碼都有5年喇,菜式一定有不同喇。咦,依然有和民沙律喎, 招牌菜應該不會刪去的。仍然係有熊妹依然喜歡的吞拿魚醬, 再配上雞蛋,生菜,芝士,紅蘿蔔絲,熊大喜愛的蟹柳,加埋熊妹新寵的牛油果粒呀!不過得3,4小粒。成個沙律都好夾,撈上日式芝麻醬,簡直係熊大熊妹的恩物。熊妹奉給熊大的沙律,yayaya。前菜再叫左三文魚刺身, 有4塊,一般刺身size,厚薄適中,加上wasabi 豉油,肉質都幾新鮮,ok的。黎到居酒屋,緊係食啲居酒屋的特色主食喇。叫左個牛肉壽喜燒,細的,係日式傳統鍋湯底,甜甜地,即吉野家邊爐個款,鍋物有幾牌肥牛,感覺肥肉部位多點,熊妹唔喜歡肥,再有娃娃菜,金菇,一件豆腐,一件冬菇同一隻生雞蛋原隻上。 細心的熊大係熊妹忘於食不停期間已經打散雞蛋倒入鍋內,讚。 抵獎熊大價值$

咁耐無黎, 起碼都有5年喇,菜式一定有不同喇。

咦,依然有和民沙律喎,
招牌菜應該不會刪去的。
和民沙律

仍然係有熊妹依然喜歡的吞拿魚醬,

和民沙律

熊妹奉給熊大的沙律,yayaya。

三文魚刺身

黎到居酒屋,緊係食啲居酒屋的特色主食喇。

牛肉壽喜鍋

。 抵獎熊大價值$12一碗白飯,飯桶都係要裝飯的
,哈哈。

大板椰菜燒

最後,但不代表不重要,壓軸出場的大板椰菜燒,正呀,入面有芝士同蛋,雖然唔係好彭湃,無流心湧出,椰菜都唔算多,但大板燒精髓的燒汁同沙律醬的配撘已經係無得彈。

埋單$280,都幾抵食呀,服務都幾好,上菜好快,叫左10分鐘,食物幾乎上齊,又會不時加茶,唔錯。

熊大話呢餐全部都係熊妹喜歡食的,其實每餐熊妹發板點餐都係熊妹的喜好喇。嘻嘻!
下次可以試下佢的串燒同新品芝士炸雞腿,都係熊妹大愛的。
記得以前覺得好驚奇
,係和民點餐,侍應會跟照日本人文化,跪在客人旁邊寫單,而家好似無左呢種規矩,都係一般企係身邊寫單,時代變遷,制度都轉變了。
2018-01-07
三文魚刺身