2024-07-14
聽聞依間餐廳初初來香港時好多人排隊,見今日難得同同事準時收工,就即刻冲過來試下咩東東。餐廳位於地庫,一落電梯就見到一個金碧輝煌嘅大門口,相當有氣派,門簾對稱的掛喺大門,整潔嘅裝橫就好似置身日本嘅餐廳一樣。半之助沙律(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)我地見好多人都有叫,果然冇令我地失望,簡潔大方嘅擺盤,冇多餘嘅醬汁舖面,唔同顔色嘅蔬菜混合喺一齊非常鮮艷奪目。每一塊菜葉都新鮮爽口,番茄仔大大顆好多汁,最驚喜嘅係有新鮮炸好嘅天婦羅下,大大隻而且肉質彈牙,值得一試!車海老壽司卷(⭐️⭐️⭐️⭐️)車海老意思是用上特大蝦隻,蝦夠大隻,只是配料更多,飯糰足足包圍了兩圈,加上惹味嘅沙律醬,真係非常飽肚,仲有三文魚子搭配,食到脆口嘅口感,不錯!軟殼蟹迷你天丼 + 蕎麥麵(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)特別加錢試試我最愛嘅軟殼蟹天婦羅,軟殼蟹原隻斬半上,炸衣薄而脆,唔會跟肉分離,淋上特製醬汁更中和油膩嘅感覺,食多幾件都唔怕膩,仲有新鮮流心蛋搭配,令炸物更加滑口。飯粒亦粒粒分明,珍珠米香口帶點醋味。蕎麥面都好好食,大大碟點上淡豉油更帶出蕎麥淡淡的芳香。海老迷你天丼 + 稻庭烏冬(⭐️⭐️⭐️⭐️)海老只得一隻,但夾雜其他蔬菜類炸物亦有驚喜,每樣食材都非常新鮮
海老只得一隻,但夾雜其他蔬菜類炸物亦有驚喜,每樣食材都非常新鮮,用料講究,即使炸過後依保留到菜的原汁原味,送飯一流。稻庭烏冬名不虛傳,幼身但十分彈牙,麵粉味突出。
金子半之助 大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B111-B113號舖
👍出色味道
👍地點方便