2020-10-21 1038 瀏覽
🌸#girlsfoodies銅鑼灣#girlsfoodies西式 🌸​【💛 #GF_List 】​🉑:訂座折扣⭐評分: 8.5/10​———————————————​生日要食好啲!早排就去咗喺銅鑼灣嘅法國菜黃店🤤服務一流,嘢食水準都唔錯,訂座知我哋生日仲送咗即影即有同甜品畫字,好細心💛——————————————————​
▪️5 course dinner set (燴澳洲和牛面頰) $758▪️5 course dinner set (慢煮法國羊架) $788​成餐飯食咗3個幾鐘😹目測幾乎都唔會有翻枱,每晚淨係做到一輪客,以餐廳營運角度嚟計,其實都價錢唔係訂得好高了。嗜包之人表示十分欣賞佢嘅餐包。三款口味分別為墨汁包、香草包同芝士脆脆。麵包醬全自製有兩款,橙色嘅辣肉腸醬相當惹味,香草茄子醬dap到有香料氣味,但茄子味就唔係幾覺,可能純粹攞個質感。麵包同樣出色,充滿麵粉香,烘得香脆但唔會硬到介牙肉,配抹醬好夾。芝士脆脆鹹鹹哋,朋友最愛呢個,我自己就鐘意有口感的香草包多啲。Starters :慢煮三文魚,入口魚肉細膩到完全唔洗咬,隱約有煙熏香氣,上面有青瓜泡泡,覺得有浸草青感覺,唔係幾吊得
【💛 #GF_List 】​
🉑:訂座折扣
⭐評分: 8.5/10​
———————————————​
——————————————————​

嗜包之人表示十分欣賞佢嘅餐包。

Starters :慢煮三文魚,入口魚肉細膩到完全唔洗咬,隱約有煙熏香氣,上面有青瓜泡泡,覺得有浸草青感覺,唔係幾吊得出魚嘅鮮味😣反而一旁嘅芒果魚子同三文魚子,酸酸甜甜/鹹鮮滋味同魚肉有火花👍🏻

法式油封鴨腿塔比三文魚出色,最上層牛油果粒綿香、鴨脾肉鮮嫩、高湯啫喱有點似平日食鎮江肴肉嘅水晶啫喱,令成個配搭更融為一體🤤驚喜位係中間夾雜咗青蘋果,爽脆嘅口感中和鴨脾嘅油膩,最下層的藜麥存在感不高。

湯:侍應先以只盛載湯料嘅湯碟上菜,再係客人面前以茶壺般嘅器皿注入濃湯。法式海龍皇湯有蝦、蜆、青口、魷魚同鱈魚五種海鮮。望六鮮橙色猶如龍蝦湯,不過呢個版本無加入忌廉,反而係比較稀的感覺,但會飲到一粒粒碎咗嘅海鮮。幾欣賞呢個做法,飲到海鮮嘅鮮味又唔洗咁飽滯😋

蘑菇清雞湯就普通咗啲,飲落先有平日老火雞湯個種味道,飲多幾啖會覺得喉嚨開始有點封喉,好似有啲嘢卡喺喉嚨頂,斷估雞湯都係真材實料去煲,非常滋補。個湯特別嘅位竟然係兩粒小雲吞,以巴馬臣火腿做餡,突出的鹹香為平淡的雞湯帶來驚喜💛

Entrees係鵝肝同蟹肉千層酥。鵝肝勁厚身好大塊,基本上係平時食嘅一倍Size,煎得啱啱好,入口油脂化開,不過略嫌有啲漏。好彩下面墊咗菠蘿解膩。
蟹肉千層酥超級脆,一咬落去酥皮好似薯片咁,入面嘅蟹肉撈咗芝士同咖哩,成個口感外脆內嫩好正。喺底仲墊咗啲芒果莎莎,一啖惹味一啖甜甜酸酸,呢個好好食😭

上maincourse前會送上番石榴雪芭,可以清下味蕾再食。
Maincourse分別係慢煮法國羊架同燴澳洲和牛面頰,前者熟度剛好而唔會過肥,連旁邊嘅蒜頭都好好食😂後者雖係全熟,但煮得非常軟稔,好似炆牛腩咁一咬就開,同紅酒醬好夾。下面墊咗啲菇醬,但覺得唔算好夾。

​講埋最窩心嗰part🤤:甜品!上甜品前會有兩杯熱玫瑰花茶,有靚靚畫字嘅個份,最底層係朱古力蛋糕、上面有脆脆、芝麻雪糕同酥皮。個脆脆撈埋黏糯如gelato 嘅芝麻雪糕,有口感又唔會過份甜滯。底下朱古力蛋糕應該係想平衡吓甜膩感,但係蛋糕質地較粗糙、亦較甜,個人覺得不加都可以。

另外一份係Baileys朱古力雪糕。仲有一碟甜點,包括:馬卡龍、榛子朱古力、蝴蝶酥同。呢碟整體比較甜,食到最尾都無乜意欲食,勉強餸花茶都可以,我見好幾枱客都食剩呢碟。

店員仲幫我哋影即影即有😆 好貼心又有禮貌,大家節慶要慶祝,不如都支持黃店😚!

✨ E Molto Buono✨​
📍 銅鑼灣必發商業大廈2樓