一直以為Fivelements Habitat淨係玩瑜伽/水療,估唔到呢度仲提供埋純素有機膳食料理!🤑早前,同朋友做嘢經過時代廣場,順道就上去,試吓佢哋期間限定嘅純素「5式甜品拼盤」! 呢個系列主打純素,楺合咗唔少東南亞元素,好似材料就用咗香茅、椰子、玉米及大量堅果等熱帶地區產食材;以東南亞常用嘅烹調手法,將食材脫水製作成塔、酥餅等甜品,食上口唔油膩,食物中原有嘅味道會更為突出,整體感覺都得意。橙花焦糖布丁配布列塔尼酥餅🍪呢款甜品係5隻入面,我嘅至愛!布丁較實淨,加咗清新嘅橙花,濃郁嘅焦糖,整體味道幾rich;底層布列塔尼酥餅則好鬆脆,唔算甜,入口即化。上下兩層, 一腍一脆,口感豐富。核桃黑豆朱古力布朗尼🍮師傅處理呢個布朗尼手法幾好,外脆內軟,入面有少少半溶朱古力,質感無得彈!唯獨入面嘅核桃同黑豆,似乎落咗好多鹽去醃,咸味太重。😅草莓白朱古力意式奶凍🍰呢個奶凍質地比一般市出面嘅厚實,唔算甜,味道有啲似杏仁豆腐。至於上面,係切片嘅士多啤梨,味道酸甜,正路味道。天竺葵柑橘玉米蛋糕🎂天竺葵即是舖係蛋糕上嘅種子,香香脆脆蛋糕,蛋糕中嘅柑橘及玉米味意外地夾,都係主打清白,唯質地再鬆軟啲就更佳。柑
5式甜品拼盤
橙花焦糖布丁配布列塔尼酥餅🍪

核桃黑豆朱古力布朗尼🍮

草莓白朱古力意式奶凍🍰

天竺葵柑橘玉米蛋糕🎂

柑橘椰子杏仁馬卡龍🍪
是不是所有用杏仁做嘅餅都叫馬卡龍?呢款甜品雖叫馬卡龍,但同平時我哋食開嘅款唔同,感覺用「杏仁撻」形容會比較貼切!😂佢頂層半球係脫水椰子,質地幾硬下,好似印尼椰子餅!入面仲加咗柑橘及香茅,食落口幾清新。

P. S. 整體味道還好,雖講唔上好好味(食肉獸唔慣無肉食),但呢度氣氛一流!一邊聽住柔和嘅音樂,一邊望住銅鑼灣鬧市,感覺好Chill!😌
2020-06-18
5式甜品拼盤