2023-08-13
📍銅鑼灣高水準壽司店‼️· 26道菜超滿足😆 -- 花貝日本料理🍣·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣 #pigfoodiexhk_日本菜==========================上星期同@neverfullhk嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅壽司店😍😋餐廳環境雅致,晚市有兩款omakase menu,餐點非常豐富,食完真係飽到上頭殼頂🤣🤰------------------------------板前omakase $1888 p.p⭐️前菜由右至左分別係櫻花蝦豆腐、象拔蚌同埋海藻,味道由淡至濃,為之後嘅盛宴揭開序幕😋·⭐️刺身五點刺身拼盤有大蝦、梭子魚、魴魚弗、拖羅同海膽,當中最中意係海膽,味道濃郁鮮甜,口感滑溜~🤩·⭐️季節料理-煙燻鰹魚魚肉味道濃郁,帶煙燻嘅香氣~·-酒蒸鮑魚鮑魚片腍身唔韌,帶酒嘅甜香👍•-蟹肉最中餅呢個好好味!🥹最中餅嘅形狀恰似一個貝殼,入面放滿鮮甜嘅蟹肉絲😆•⭐️椀物-龍蝦凍湯第一次飲凍嘅龍蝦湯~味道好濃郁,幾特別🤪•⭐️一品料理-金鯛立鱗燒魚皮炸得非常香脆,魚肉嫩滑鮮甜!加上辣根醬忌廉汁帶微辣好惹
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_日本菜
==========================
板前omakase $1888 p.p
⭐️前菜
⭐️刺身五點
⭐️季節料理
-煙燻鰹魚
魚肉味道濃郁,帶煙燻嘅香氣~
-酒蒸鮑魚
鮑魚片腍身唔韌,帶酒嘅甜香👍
-蟹肉最中餅
⭐️椀物
-龍蝦凍湯
第一次飲凍嘅龍蝦湯~味道好濃郁,幾特別🤪
⭐️一品料理
-金鯛立鱗燒
魚皮炸得非常香脆,魚肉嫩滑鮮甜!加上辣根醬忌廉汁帶微辣好惹味🥰
-薄燒和牛西冷
牛肉肉質軟腍~富油脂香!捲埋洋蔥一齊食又唔會太膩🤪👍
⭐️壽司十貫
-粒貝
食落鮮美,用咗青檸汁調味酸酸地🤤
-金目鯛
-伊佐目
前者用咗青檸皮,而後者有就用咗柚子胡椒調味,兩款都好清新! 😆
-深海池魚
呢款嘅魚油香較豐腴👍🥰
-石垣貝
呢個比粒貝重味,aftertaste仲有啲甘香~師傅比客人前仲會仲會拍一拍貝身,令肉質更爽口!
-平目魚邊
呢個係小編最中意嘅左口魚!師傅用火槍輕輕炙過魚身以迫出油分,正😍
-小肌
師傅話呢款大部份人食過一次都唔會再食🤣我同朋友決定挑戰下trytry!!魚肉係用醋浸過,帶酸味,食唔慣嘅朋友可能覺得有啲腥
-赤睦
-拖羅
呢兩款嘅油脂都重,味道甘香,入口即化🤤
-馬糞海膽
師傅用紫菜包住飯,再𢳂咗一大匙嘅海膽,味道比先前嘅一款仲濃啲,正!🤩
-玉子燒
玉子口感有啲似布丁,幾重蛋香~
-魚湯
-甜品
甜品有黑糖厥餅、蜜瓜同埋白朱古力慕思~當中白朱古力慕思最為驚喜!🥰
整餐omakase食咗差唔多三個鐘,食材高質,服務好好!感覺到師傅嘅專業認真,會為我哋仔細介紹各種魚😍另外最貼心莫過於係竟然留意到小編係左手揸筷子!!🥢會將壽司擺喺一個好啲角度方便我夾起🤩呢間真係極力推介比中意壽司嘅朋友🥰‼️
店舖資料
名稱:花貝日本料理 @hanagai_japanese_dining
地址:銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
前往方法:銅鑼灣站F出口