2017-12-25
去工展會乘機去銅鑼灣食日本野啦,我有朋友介紹去D間勝八居酒屋食,話超好食。之後上網睇下,原來都OK丫,之後我同老婆去試下先。特上刺身盛賣相相當華麗,有加拿大海膽、拖羅、牡丹蝦、油甘魚、帶子、深海池魚及三文魚共7款時令刺身,款款刺身都好大件好厚身。大大隻既牡丹蝦同海膽最正!又嫩滑又鮮甜,回味無窮!油甘魚、拖羅超肥美,入口即融。炸白蝦炸白蝦係香港非常之少見有得食,但勝八就有得食,廚師張白蝦炸得非常脆口,又勁香蝦味,送酒一流。雞胸軟骨唐揚比我想像中好食,雞胸軟骨係三角位既軟骨位置而攞出來炸,炸得好乾身又夠卜卜脆,本人覺得好食過雞軟骨,因為雞胸軟骨唔係好多地方有得食,正。黑松露蝦多士呢個黑松露嘅粉絲一定會中意。最上面有香香既黑松露,中間用咗好多新鮮蝦肉碎,下面係一個脆多士,重點係黑松露既香味不會好勁而搶左蝦肉既鮮甜味,又是我賣飛佛。帶子鵝肝卷第一次食帶子鵝肝卷。鵝肝同帶子原來咁夾,好惹味,連埋壽司飯一齊食,唔會膩,又可帶出帶子既鮮甜味同鵝肝油香既味道。牛腸鍋勁香濃牛味湯底加入左少少麵豉一齊煮,裡面再加入左勁嫰滑牛腸連少量牛肚同略帶煙靭既蒟蒻,一濃一淡,比我想像中好食。海鰻天婦羅海鰻肉質非常有彈
海鰻肉質非常有彈性又不會太乾,炸得好乾身又夠卜卜脆。