2018-07-09
星期一夜晚八點半去到門口有六個人等緊,我心思思行入個鋪頭睇吓有幾多人就嚟埋單,比我谷鬼氣見到佢門口後邊嘅吧枱有人食緊海南雞飯(已經好格格不入)仲有起碼七個空位但係又唔知點解唔俾人入去又唔人坐唔坐吧枱。起碼喺門口等左10分鐘之後先有人慢慢過嚟帶枱。點知比我行到入去,見到原來個餐廳起碼有10個空位。你擺咁多位喺度又唔帶人入去係咩意思先?好啦一打開餐牌諗住有嗰啲咩超好面同埋咩牛腩麵睇吓啦,點鬼知佢夜晚個餐牌乜都冇嘅剩係得嗰啲所謂新派其實overpriced中菜如果我食中菜就唔嚟呢度啦你都傻嘅。佢晏晝有set夜晚冇我都算啦我都知你要交租,咁之不過你都有啲良心我叫份雞你都比啖湯我飲啊,無,唔好意思所有野都單叫。上菜速度好快,成餐飯我都食得好快因為真係食得背脊骨落。講番隻雞冇錯佢係比三黃雞瘦好多,佢門口有個街招話自己啲雞好fit,隻雞咁fit做咩先參選健美先生咩?多餘!雞肉食樂比新加坡店亂畫,雞味唔算特別香,雞皮唔算特別滑or脆。佢上緊嘅時候會諗左一Pat蠔油汁,感覺好似平時粉麵檔生菜下面嗰啲啡色嘅水,可能我地食唔慣,我覺得好怪。又唔會特別掉啲雞味出嚟。其實成個感覺係同白切雞冇分別,比香港食開嘅瘦
上菜速度好快,成餐飯我都食得好快因為真係食得背脊骨落。講番隻雞冇錯佢係比三黃雞瘦好多,佢門口有個街招話自己啲雞好fit,隻雞咁fit做咩先參選健美先生咩?多餘!雞肉食樂比新加坡店亂畫,雞味唔算特別香,雞皮唔算特別滑or脆。佢上緊嘅時候會諗左一Pat蠔油汁,感覺好似平時粉麵檔生菜下面嗰啲啡色嘅水,可能我地食唔慣,我覺得好怪。又唔會特別掉啲雞味出嚟。其實成個感覺係同白切雞冇分別,比香港食開嘅瘦同埋冇骨囉,隻雞醃都冇醃過。
其實新加坡天天都唔係食雞架,係食佢個飯。個飯呢就用啲乜鬼嘢石窩上,有兩個份量俾你揀,大嘅份量差唔多有兩個大飯碗飯。我個人就覺得星加坡嗰間嘅飯嘅wow factor同香港呢個差天共地。冇咩事你都係唔好過江啦。
我唯一OK嘅係佢哋嘅醬料。
另外叫咗個鴛鴦菜花,配搭幾好炒得唔錯幾香啲魚仔都幾好食不過好老實講佢大部份菜式都係gimmick多個實力。食完好口渴。
最難頂就係成個場個set up ,夜晚黑孖孖行到入去又凍好似得10幾度都唔緊要啦我當佢逼你叫杯熱野飲,成晚喺度播埋啲EDM,如果唔記得嘅話以為自己係老蘭食緊飯,其實都唔明點解要咁樣,食個雞飯擺到明就係想食你個星洲風味無啦啦就好似凌晨三點食翠華,一個大嘅格格不入。呢啲真係特級多餘。
成間鋪頭背後嘅concept浮誇得來又扮嘢,你冇實力就用呢啲咁嘅嘢掩飾,賣完單行返出去仲見到有個兩米咁高嘅酒櫃,借問聲邊有人食海南雞飯飲香檳係咪痴線?
好一個海南雞飯就俾你搞到不倫不類,唔該個老闆反省下。唔好貪心玩Crossover扮high class,你就咁一件海南雞飯做得好就已經好足夠香港人一定識欣賞點都賺到錢交租。宜家你不三不四人哋只會離你而去。