2021-07-14
因為有人請食飯嘅關係,所以第一次食到omakase! 要$2000蚊一個人頭再加一!首先前菜係胡麻醬蕃茄, 麥粒豆豉青瓜仔同鮟鱇魚肝。 唔知大家知唔知道,鮟鱇魚其實就係海底奇兵裏面嗰條成排大尖牙嘅魚呢?估唔到自己有一日居然係omakase食到佢喎 !跟住係刺身,個生蠔係北海道蠔,幾大隻,已經調咗味,所以覺得一啲都唔腥!👍🏻👍🏻 另外係劍魚腩、拖羅、牡丹蝦、金目鯛,全部都非常厚切,拖羅一件就係肥既,一件係冇咁肥, 可以一次過試到兩種!其中右上角金目鯛係燒過嘅,我覺得好好食!之後仲有一個熟食係汁煮赤魚鯛,但係因為太肚餓所以唔記得咗影相就食咗!壽司方面有喜之次、白蝦、石鯛、平盧魚,同埋馬糞海膽! 餐廳話海膽係拍賣級,好creamy!仲想提下佢既豉油,係鰹魚豉油,所以見到有啲一粒粒嘅黑色既,因為已經調過味,唔會好死鹹!最後仲有個魚湯係非常濃!食落去簡直覺得可以用嚟做打邊爐嘅湯底,但佢強調係冇落味精, 只係落咗鹽、胡椒粉、薑等等去腥嘅啫!最後係冇甜品,但其實已經非常飽,就仲有少少水果為呢餐畫上句號 👏🏻
跟住係 刺身,個生蠔係北海道蠔,幾大隻,已經調咗味,所以覺得一啲都唔腥!👍🏻👍🏻 另外係劍魚腩、拖羅、牡丹蝦、金目鯛,全部都非常厚切,拖羅一件就係肥既,一件係冇咁肥, 可以一次過試到兩種!其中右上角金目鯛係燒過嘅,我覺得好好食!
最後係冇 甜品,但其實已經非常飽,就仲有少少水果為呢餐畫上句號 👏🏻