2015-07-12
星期日想食d好食又特別少少既野,諗起日本朋友話間烏賊中心開左黎香港,睇埋openrice 評價都唔錯,好,去試試。四點book table 六點三到,完全無食客,無事既,仲早。結果成晚到得地八點走都係得四,五張table有人。坐低睇睇menu,嘩,set得番一款,$698,同之前食評所講既450/550都幾大出入。即刻轉去睇睇a la carte menu,得日文,睇唔明之下叫左店員黎幫手,店員都肯講解,但係我唔明點解去到日本食野都有中文/英文menu既時侯點解香港食反而無。叫得做烏賊中心,我諗以烏賊做主題既菜最多得10%,同埋店員都無主動推介食烏賊料理,r哂頭最後都係覺得set 太貴,叫左a la carte,係一個好錯既決定。。。第一味係魚生 + 烏賊sashimi。講真唔係想食烏賊唔會叫 (無得單叫烏賊sashimi)。8款sashimi +半隻烏賊,盛惠$600。魚生一般,店員逐一講解魚生種類,講到塊吞拿果陣話係中toro。我咁大個仔真係未見/食過咁瘦咁既赤身會叫做中toro。仲要舊野未解點凍,食落仲冰冰地。烏賊sashimi。成晚最期待既食物。算一般,不過老實說墨魚可能好難好
最後仲叫多左個“fu”飯,有蠔,帶子,uni,$150,細細煲,2個人食一人食到半bowl到。
食完唔飽但係都無興趣繼續食。埋單。2人$1700。我地一人飲左一杯野。呢個咁既份量,咁既食物質素,咁既環境,我真係唔敢相信眼前呢張單。
以上亦都解釋左點解星期日晚上6點到8點期問呢間餐廳只有唔夠一半既table係有人既。