2018-07-05 3343 瀏覽
同女朋友慶祝我地既紀念日,所以特登去左銅鑼灣既E Molto Buono食西餐。入到去餐廳好有情調,氣氛唔錯,好適合約會。一入去就見到有bar枱,而店員態度良好,服務質素好好,亦會細心解說每一道菜餚,要俾個likes。我地先叫左兩隻Spain Pearl 生蠔 (原價HKD 88,買一送一),跟住就叫左個set dinner (HKD 768)。個set dinner就有自家製麵包配廚師特別醬料 (香草茄子醬同埋辣肉腸南瓜醬),而Starter係煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律。個餐湯就有法式鮮蝦清湯,而個主菜有香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨,香草紅燒汁燴澳洲和牛牛面頰配牛肝肉米糕。另外仲有雪芭同玫瑰花茶。個甜品就有綠茶焦糖燉蛋。飲品要左The Orange Tree Chardonnay(HKD 78/glass)。先黎既係個蠔,好大隻,食落去好creamy,但一啲都唔油膩飽滯。跟住就有食餐廳自己製既麵包(有3款),佐以香草茄子醬同埋辣肉腸南瓜醬。個人比較喜歡南瓜醬,口感較為豐富同惹味。另外,我地可以用油醋來佐送麵包。至於個沙律,賣相唔錯,食材豐富,味道酸酸甜甜,而個鱔肉非常嫩滑。個湯味道非

Spain Pearl 生蠔

。另外,我地可以用油醋來佐送麵包。

自家製麵包配廚師特別醬料 (香草茄子醬同埋辣肉腸南瓜醬

煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律

個湯味道非常清甜,唔會太濃,蝦夠大隻同好好味。

至於個主菜,未黎我已經流哂口水。叫得鵝肝預左會有少少油膩,但出奇地加左塊鳳梨之後,完全無呢種感覺,味道仲非常豐富添。鵝肝好大塊,而家唸番都回味無窮
。另外個主菜和牛,肉質鮮嫩,一啲都唔韌,味道好正添,仲有蔬菜伴碟。

香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨

香草紅燒汁燴澳洲和牛牛面頰配牛肝肉米糕

食完主菜,佢地會提供雪芭同玫瑰花茶享用,先再上甜品,非常細心照顧食客既味蕾。

甜品好重綠茶味道,燉蛋非常嫩滑,賣相真係一流,可以睇出廚師既心思。

綠茶焦糖燉蛋

至於杯The Orange Tree Chardonnay,味道唔錯,同個set dinner幾配合。

買單前like+share Facebook 比現金 set dinner 95折同埋會比85折coupon留番下次用,二選一,無限期。不過情人節、平安夜等特別日子則不能使用。
2018-06-25
Spain Pearl 生蠔