2017-07-03
位於銅鑼灣登龍街嘅金朝陽中心二期,貴為新一代美食街, 匯集好多出名嘅食肆,其中包括米芝蓮推介食肆《Penthouse》。呢間《Penthouse》坐擁喺大廈嘅最高層, 可以俯覽銅鑼灣嘅景色, 而且又有180度無敵落地大玻璃,景觀非常開揚。餐廳裝修感覺相當時尚, 地下用特色階磚鋪砌, 亦有各款特色掛燈。一踏出𨋢門, 可以見到兩旁嘅吧枱座位,而且重設有vip房間, 可以俾一大班朋友開下party。一坐低, 就送上自家製嘅麵包,呢個自家製嘅麵包烤得非常香脆, 口感十分煙韌。 最為有特色嘅莫過於係自家製嘅pesto香草醬, 呢個青bb嘅香草醬味道非常清新,皆因落咗青檸汁同羅勒葉,用嚟搽麵包令人更加開胃。由於朋友尚未到齊, 就叫咗杯透心涼嘅Asahi啤酒,一邊食住麵包,一邊享受下輕鬆嘅氣氛。主菜方面叫咗【Spaghetti Red Prawns】$388, 呢個係《Penthouse》嘅特色手做意粉,意粉粗幼適中,口感煙韌彈牙。 由於意粉用上咗西班牙紅蝦,蝦膏溶入喺醬汁之中, 令整個意粉變成色彩鮮艷嘅鮮橙色, 令人食慾大增。 西班牙紅蝦肉質彈牙,而且味道鮮甜,加上用上少少辣椒去調味, 令到紅蝦意
主菜方面叫咗【Spaghetti Red Prawns】$388, 呢個係《Penthouse》嘅特色手做意粉,意粉粗幼適中,口感煙韌彈牙。 由於意粉用上咗西班牙紅蝦,蝦膏溶入喺醬汁之中, 令整個意粉變成色彩鮮艷嘅鮮橙色, 令人食慾大增。 西班牙紅蝦肉質彈牙,而且味道鮮甜,加上用上少少辣椒去調味, 令到紅蝦意粉味道更加吸引。 起初仲以為綠色嘅蔬菜係平淡無奇西蘭花, 原來餐廳用上特色嘅Romanesco, 呢種寶塔花菜外型相當特別,形狀有如一個個花塔餅, 喺香港實在較為少見。
第二樣主菜係【Slow-cook Akaroa King Salmon Steak】$398, 大廚用上咗紐西蘭嘅巨型三文魚, 三文魚扒非常厚肉,用咗慢煮嘅方法將三文魚煮熟,令到魚肉仍然可以保持有如魚生一樣嫩滑。 三文魚扒下面有用海鮮湯炆燉過嘅 Fregola,Fregola 其實係麵粉搓成嘅波波粒麵團, 口感同couscous相似,咬落煙煙靭靭,非常過癮。 而且由於用咗多種嘅海鮮去煮, 味道非常鮮味, 仲可以食到帶子粒同一梳梳的蟹肉添。
終於來到期待已久嘅【 Prime Rib-eye Steak 12 oz】$448, 牛扒雪花均勻、牛味濃郁,今晚就order咗個medium熟度, 以最佳嘅食法會一會呢就咁出名嘅牛。牛扒上面佈滿碳烤網紋,未食已經被焦香嘅外表所吸引,果然不出所料,一切開肉質呈現粉紅色, 肉質嫩滑不在講,而且肉汁豐富,牛味爆燈, 果然係美國牛扒中嘅名牌,不枉其名。 配菜方面仲有我最鍾意嘅焗原隻蒜頭, 經過烤焗嘅蒜頭味道帶甜, 配襯牛扒相當出色。
最後order咗一個甜品【Valrhona Jivara 40% milk chocolate 】$128,呢個甜品用咗出名嘅朱古力品牌, 朱古力味香濃,配埋酸may may嘅檸檬吉士汁, 作為餐後嘅甜品, 最為適合。 呢個甜品最特別嘅莫過於係伯爵茶分子雪糕, 分子雪糕有別於平時口感滑溜嘅雪糕, 而係咬落有脆卜卜嘅感覺,又不失牛奶嘅奶香,以及伯爵茶嘅氣味, 整體感覺非常特別。
如此出色嘅餐廳難怪得到米芝蓮車胎人推介,無論係慶祝生日,家庭聚會, 朋友聚餐都非常適合不過。