2014-08-06 2732 瀏覽
12點鐘去到,等咗一陣先俾入座。正式的臺唔多,全部訂滿,好在我早早訂定。菜單選擇好多,最後選咗468蚊5 course的set lunch,用來試菜啱好,but下次我會單點。Waitress好nice,對菜式好了解之餘,仲會睇翻我們的appetites去推薦。 Sommelier按我口味,選咗款wine list無的酒俾我,不過收費就隨佢收了。 Starter係柑橘果凍蝦沙律,蝦好多啊,肉有d實,汁唔夠酸爽,甘啱醫囑唔食得蝦,無點食。同樣係前菜,soup好creamy,法國蝸牛新鮮肉厚,灑d海鹽同add多點herb會更加正。 Starter份量太多,無吃曬都已經半飽,終於等到一份細細份的主菜。區別開前面2份過light同過creamy的Starter,尼份澳洲藍蝦黑米飯完全wake up咗我的spirit。藍蝦非常爽口,係我吃過最彈牙的一次。搭配灑系上面辣辣的香料,整個味道濃郁又唔會遮蓋蝦的味道。意大利的黑米煮得剛剛好,但最後我都係吃唔曬,哈哈。Chef Olivier嚟穩我哋傾偈,問我們覺得d食物點,解答我們的疑惑,順便介紹咗自己料理的style、推薦食法之類的,不得不講佢的確係一個
柑橘汁果凍蝦沙律
前菜法國蝸牛
Starter份量太多,無吃曬都已經半飽,終於等到一份細細份的主菜。區別開前面2份過light同過creamy的Starter,尼份澳洲藍蝦黑米飯完全wake up咗我的spirit。藍蝦非常爽口,係我吃過最彈牙的一次。搭配灑系上面辣辣的香料,整個味道濃郁又唔會遮蓋蝦的味道。意大利的黑米煮得剛剛好,但最後我都係吃唔曬,哈哈。Chef Olivier嚟穩我哋傾偈,問我們覺得d食物點,解答我們的疑惑,順便介紹咗自己料理的style、推薦食法之類的,不得不講佢的確係一個認真、細緻、敏感的人,好有追求。
藍蝦黑米飯
吃完個濃味的dish,後面要吃個淡味的,認真需要pause一下。Olivier再次出現介紹尼份墨魚。對於海鮮,我最大也是最basic的要求就系新鮮,它完全滿足我的要求。
唔記得菜名,總之係墨魚
終於等到甜品啦!其實我已經好飽,but尼個Chocolate and XX Parfait恢復翻我的appertite,delightful,成為我今餐唯一一樣食曬的嘢。最後,Olivier再次來問我覺得上一個主菜點,不愧為係星級chef,俾個like佢。
Chocolate and XX Parfait

2014-08-03