2018-07-13 72 瀏覽
一講起韓國菜,就會諗起泡菜、牛骨湯、韓式烤肉、芝士豬肋骨等等,不過呢間新式嘅韓國小清新店舖,售賣嘅產品造型非常特別,一改我對韓國菜刻板傳統嘅印象。首先叫咗一杯棉花糖熱朱古力,一聽到呢個名,通常只係會諗起平時喺屋企即沖嘅朱古力粉,再加幾粒棉花糖飄下飄下。但呢杯飲品絕對有驚喜,上面嘅棉花糖好似雪糕咁坐喺杯上面,烤過表面,令到出面脆脆地,入面熱辣辣,呈半溶狀態。用匙羹一bud,仲會拉到絲,係我最鍾意嘅chewy質感!杯入面嘅熱朱古力味道都幾香濃幼滑。當然,唔係太食到甜嘅朋友一定會覺得呢杯飲品好膩好甜,但係棉花糖咁邪惡嘅嘢,間唔中甜一甜都幾好呀!之後叫咗一個芒果軟殼蟹pizza,雖然賣相平平無奇,但係冇諗過味道咁夾咁好食。香甜嘅芒果配上炸得酥脆嘅軟殼蟹,一甜一咸,沖擊味蕾!pizza係thin dough,薄薄脆脆,好快就食晒!最後叫咗一個甜品,叫做「荷蘭寶寶」,係以前食過一次之後都好少再食嘅Dutch pancake。一來香港唔係好多地方有得賣,二來呢個班戟俾人嘅感覺會有啲膩感。不過呢個班戟好在唔係太油膩,質感有少少彈牙,味道有甜甜嘅蛋香,加埋旁邊嘅花生醬同煉奶,真係超級超級極度邪惡!如果o

如果open area開放嘅話,仲可以係出面shisha,真係估佢唔到!下次會再嚟同朋友試一試,chill一chill!