2022-07-11
美食博主又再出動,今天帶大家來一間食鐵板燒的餐廳,這間餐廳,喺裝修之前入去試吓!樂師傅一定唔會令你失望。喺呢度食到嘅鐵板燒出邊一定搵唔到,因為全部都係樂師傅自己研發😍佢用上嘅食材非常新鮮,一隻皮皮蝦,原隻第一次燒的味道十分斗。仲有一個十八層海膽配杯,第一次用這種方式去吃,每一層都有唔同嘅口感,所包括嘅材料有燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、帆立貝、明太子沙律、牡丹蝦、北海道紫海膽、海膽魷魚、凍磯煮鮑魚、北歐花膠、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道粒貝、三文魚子、北海道紫海膽、北海道松葉蟹肉、北海道紫海膽同鮮海帶碎!口感多到你唔信,一啖啖放落口好滿足,想方便食用都可以倒出嚟食,樂師傅真係好細心。原條新鮮龍蝦拎去炒,半熟嘅狀態同特別嘅製法,真令人留下深刻印象,用上龍蝦嘅膏作為點綴,不失為一個好辦法。高潮疊起,一山還有一山高,接下來的火焔蟹蓋更顯師傅功架,保證令你目不轉睛!撻一撻火機燒完那張食用紙,轉眼間成為海膽蟹蓋,一條條的蟹肉絲還有脹卜卜的魚籽,這才是真正的料理吧!這麼濃郁的蟹膏,真想來一個白飯。驚喜不斷,樂師傅手勢了得,單單一隻龍蝦,也能弄出兩種味道,蝦膏蝦頭弄,非常濃郁的味道呢,
原條新鮮龍蝦拎去炒,半熟嘅狀態同特別嘅製法,真令人留下深刻印象,用上龍蝦嘅膏作為點綴, 不失為一個好辦法。高潮疊起,一山還有一山高,接下來的火焔蟹蓋更顯師傅功架,保證令你目不轉睛!撻一撻火機燒完那張食用紙,轉眼間成為海膽蟹蓋, 一條條的蟹肉絲還有脹卜卜的魚籽,這才是真正的料理吧!這麼濃郁的蟹膏,真想來一個白飯。
驚喜不斷,樂師傅手勢了得,單單一隻龍蝦,也能弄出兩種味道,蝦膏蝦頭弄, 非常濃郁的味道呢,另一個是芝士蝦肉,火灼過的芝士呈現半溶狀態,令人垂涎三尺。
師傅懂得善用食材,上等豬肉粒味道略為有點寡,加上一粒粒的荔枝味爆珠,每一啖都有獎爆感覺。 還有這個用膠袋承載着的無味精湯😍😍😍令我感到相當意外,海蛤海帶花菇花膠的精華全都落在湯水內,無添加的感覺,大口大口到喝,暖暖的滋潤感覺點滴在心頭。