2017-08-05 65 瀏覽
我同阿媽都係都甜酸愛好者,屋企附近開左間新既越南餐廳,所以我地就去試下,又唔錯喎!睇左睇menu, 價錢合理,係出面睇入去,有少少似速食店,但都有卡位坐,環境都幾舒服,乾淨企理。越男仔既飲品賣相幾特別,我地叫左一杯利賓納青檸蘇打同埋薄荷龍眼冰,雖然只係利賓納加蘇打,但影相幾靚。薄荷龍眼冰用左薄荷味精同薄荷葉,幾重薄荷味但就冇咩龍眼味,我黎個龍眼冰迷係有小小要求加啦~我同阿媽係大胃王,叫左兩個主食加上四個小食。一個係推介既手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉$55,湯幾濃郁又有椰香味,手撕雞肉都好入味,份量都幾大,黎個價錢真係抵!阿媽就叫左個越南火車頭河粉$69,料都好足!牛腩、牛肉、牛根都好好多,麵份量一樣大。個湯先係戲肉,飲得出係用牛肉煮出黎,好甜,好香濃牛肉味。我地仲叫左四個小食,第一個小食係招牌原隻軟殼蟹$69,原隻上好得意,岩岩炸好熱辣辣,加埋炸好既香蒜同辣椒絲,又香又脆。而且肉都幾厚,入面既肉唔好炸到又乾又鞋,外脆內軟就係咁解啦~第二個係越南蝦餅$25,已經有四件。價錢咁抵忍唔住又叫左,有小小燶賣相唔算好靚,但仔細食食得到係蝦肉,而且好彈牙。食到太濟,可以食碟邊既酸蘿蔔絲,繼續再戰,哈哈

第二個係越南蝦餅$25,已經有四件。價錢咁抵忍唔住又叫左,有小小燶賣相唔算好靚,但仔細食食得到係蝦肉,而且好彈牙。食到太濟,可以食碟邊既酸蘿蔔絲,繼續再戰,哈哈!

我地仲叫左素春卷同蒜蓉包, 春卷一樣岩岩炸好,入面放左各種蔬菜絲,入面仲放左粉絲,口感好特別,都係$12蚊咋~蒜蓉包就正正常常,不過如果麵包可以烤脆D會更好食。

銅鑼灣有間性價比咁高既越南餐廳好快就會變成我屋企既飯堂啦~