係銅鑼灣食飯唔想捱貴野就梗係要走入橫街窄巷啦,而呢一間係橫街冰室食過一次之後,我差唔多每次黎銅鑼灣都介紹朋友一齊去食🤤今日都唔例外!同住係元朗既朋友遠赴黎到銅鑼灣百貨商場行完街就梗係要黎食埋飯先走😂6點左右去到門口仲未有人等位,夜少少真係會爆晒有人等位架🙈除左野食好味係我再番黎幫襯既原因之外,坐得舒服都係另一個重要原因!呢度9成都係卡位,唔會逼,又有電視睇。員工都好有禮貌,燈光充足令人食慾大開😂待應話我聽呢度啲水係經過過濾既鑽石礦泉水,真係要飲多幾杯,唔好淨係用黎洗餐具呀😂!餐牌仔細睇下呢度除左有懷舊野之外都會有啲新式菜式,例如係鰻魚呀米線呀。款式多變真係應有盡有,連甜品都有呀!有好多選擇所以每次黎都可以食唔同既野🤤🤤最後我地叫左黃袍叉燒飯同魚香茄子煲,魚香茄子煲仲有湯添!就叫左中湯,今日就係海底椰🤤中湯真係感覺好夠火喉,一碗都已經睇到好多料,味道非常住家,飲完唔會話好頸渴😯黃袍叉燒飯係呢度既廚師推薦,亦係我既最愛黎!淋左豉油既白飯,厚滑既一層滑蛋,上面堆砌住燒得啱啱好既叉燒🤤🤤!滑蛋應該加左奶非常嫩滑。叉燒色澤雖然唔係最好,但咪睇佢外表,其實食落好淋同juicy!燒味最怕就係好咸,但

黃袍叉燒飯係呢度既廚師推薦,亦係我既最愛黎!
淋左豉油既白飯,厚滑既一層滑蛋,上面堆砌住燒得啱啱好既叉燒🤤🤤!滑蛋應該加左奶非常嫩滑。叉燒色澤雖然唔係最好,但咪睇佢外表,其實食落好淋同juicy!燒味最怕就係好咸,但呢個就唔咸,加上豉油都ok☺成個配搭都好完美!不過如果係一個女仔食可能要叫少飯啦,因為份量真係好足😂

魚香茄子煲係煲仔上熱辣辣香味十足🤤成個煲都滿晒肉碎同茄子,食魚香茄子最怕就係吸晒油淋晒,呢度個茄子軟硬適中,夾起唔會油淋淋,食落口都唔會一口油仲幾爽口添呀👍🏻😆配料有啲葱同辣椒絲,我就鐘意多啲配料!😂

夏天就係想飲啲凍特飲!加十二蚊加左大大杯既黑白涼粉冰,黑白係奶凍同涼粉,料都好足!真係有成個奶凍係度,奶味香濃👍🏻單叫個奶凍涼粉都要二十三蚊,所以真係超級扺飲!
朋友就叫左港式絲襪奶茶,茶味同奶味配合得好,好滑好醇,茶味比較濃,飲落好甘香!

最後朋友試左我個奶凍都好鐘意,就叫左個甜品「紅荳奶凍」。完全無估到係咁大份,所以最後都share左食😂一個奶凍配好多紅荳加入奶,飲落有啲似紅荳冰🙈奶凍加埋奶呢個雙重既奶味食落真係好濃,紅荳唔會太甜🤤

其實呢間冰室都唔算難搵架,野食飲品都好有水準,份量又對得住個價錢,裝潢同食材都別岀心裁,係銅鑼灣買少見少架😩真心推介一定要試下呢度個黃袍叉燒飯!真係值得一試再試👍🏻🤤