2022-09-27
星期五Happy Friday, 梗係同姊妹食飯聚一聚,去銅鑼灣的Mr Kanso晚飯。 Mr Kansa 以「享受罐頭和酒」為主題,它更是係日本最大型的罐頭酒吧連鎖店。呢間餐廳的賣點…就是食罐頭食品!可能大家好奇怪,去餐廳食罐頭食物🤔❓當然唔係咁簡單啦!Mr Kanso除了售賣罐頭外,更有廚師駐場,為罐頭加入各樣元素,重新烹調。它們的罐頭包括肉類、海鮮、飯類、水果及甜點等我哋今餐叫咗2個意大利麵,一個薯蓉,和一個小食:洋風橄欖油雞蒜片意粉 $108食落口個意粉充滿著香濃郁的蒜蓉味,雞肉比想像中更滑嫩,配上彈牙的意粉,好正呀!蕃茄吞拿魚意粉 $88蕃茄味好鮮甜,再帶D酸味,酸酸甜甜好開胃。蕃茄和吞拿魚果然係絕配組合,配上彈牙有口感的意粉,完全滿足我的舌頭和胃部。蘑菇漢堡扒薯蓉 $78薯蓉非常幼滑,入口即溶,配上2塊漢堡扒和蘑菇和以蘑菇、蔬菜和水果燉煮而成的醬汁,在口中散發出來,薯蓉的味道變得好豐富!醃蘿蔔 海帶味 $55果醃蘿蔔脆口,酸酸他,食完意粉和薯蓉再食佢,感覺好清新,瞬間消滯。如果睇果樣,你根本估唔到係罐頭囉😂😂。知道左係用罐頭煮的,食完完全超乎你想像!Mr Kanso內裏有幅
我哋今餐叫咗2個意大利麵,一個薯蓉,和一個小食:
Mr Kanso內裏有幅滿載著罐頭的特色牆,顏色鮮豔,係絕美的打卡位熱點呀!我同朋友都覺得呢間餐廳可以encore, 希望下次再食可以試到佢既其他罐頭料理啦!