2020-07-09 949 瀏覽
一放假就要係咁食,今次黎到官塘,就要試下呢間「無招牌」嘅鋪頭,之前聽好多朋友講過架啦,所以過黎朝聖🤪其實呢間野叫做海潮,因為鋪頭有兩個合夥人,一個係上海人,一個係潮州人,所以叫做「海潮食堂」。餐牌上有好多睇名都覺得好食嘅野,呢次就叫左蔥花蛋治、手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉、牛腩蝦條煎米粉同冰啡樂。我去食嘅時候咁啱係午飯時間,特別多人,不過都唔洗等位,一入即坐。野食就逐樣逐樣上,都唔會太耐。蛋治真係無得輸,餡料多,雞蛋嫩滑,配上蔥花一流😋一開始係度諗,我以為蝦條係卡樂B個啲蝦條🤣😅,會唔會好奇怪😆當野食送過黎先知,原來就好似墨魚條咁樣,有層野包住個啲,又幾好食,蝦肉彈牙。而且啲牛腩都炆到好淋,食落唔癡牙,牛腩同蘿蔔都好入味👍煎米粉先至特別,用蛋包住啲米粉去煎,香口得黎又出奇地夾😍大家可以試下呢個米粉新食法~至於撈通粉又係鋪頭另一樣招牌,以前手撕雞腸粉就食過,五香肉丁公仔麵都食過,唯獨係海潮嘅 手撕雞五香肉丁撈通粉 就真係第一次聽,食落都無令人失望😻 呢間鋪頭係行創新嘅路線,將好多我地平時食開嘅野食撈埋一齊整,夾得黎唔會奇怪,味道仲好好添,大家有機會真要黎試下!不過要留意返,海潮只係開星期一至

蔥花蛋治

蛋治真係無得輸,餡料多,雞蛋嫩滑,配上蔥花一流😋
牛腩蝦條煎米粉

手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉

呢間鋪頭係行創新嘅路線,將好多我地平時食開嘅野食撈埋一齊整,夾得黎唔會奇怪,味道仲好好添,大家有機會真要黎試下!不過要留意返,海潮只係開星期一至六嘅朝7晚5,記住睇返時間唔好摸門釘啊!

2020-07-08
蔥花蛋治