2018-01-24
今日又來到灣仔間會,開完會已經6點幾,咁啱有2個馬來西亞朋友嚟左香港玩,住係Cosmo Hotel,就約佢係附近食晚飯。看到附近這間叫上海弄堂菜肉餛飩既小店,地方整潔,配合大上海既古典裝潢佈置,古色古香,一於帶2位馬來西亞朋友入去試下。菜肉餛飩8隻 $48上海弄堂最出名就係即包菜肉餛飩,當然要一試。餛飩內饀飽滿實在,滿滿既小棠菜與肉香一入口,真的有一種很滿足既感覺。醉雞擔擔麵 $75醉雞與擔擔麵分開上。有時吃醉雞很怕醉過龍,令雞肉變苦;但這個醉雞酒味不太重,醉得入味,恰到好處,雞肉亦很滑。擔擔麵有多種質感,麵上有濃郁的醬汁,纏上汁醬的麵身很煙韌,口感獨特,微辣、鹹鮮、帶麻醬香,唔會太膩滯。賽螃蟹 $96馬來西亞朋友一直以為賽螃蟹是蟹肉料理,所以我又要拋下書包啦!菜名中雖然有螃蟹,但材料並冇蟹肉,「賽」的意思是「媲美」,就是可以媲美蟹肉的細膩鮮甜既意思。利用蛋白來炒出像螃蟹般既味道同口感,再打上一個生蛋黃,朋友試完話真係有蟹肉既感覺。回鍋肉炒年糕 $89回鍋肉味濃,唔油膩,帶有少少辣味,有多層次既味道和口感,配上煙韌年糕一齊炒,非常配合。
菜肉餛飩8隻 $48
醉雞擔擔麵 $75