2024-07-27 209 瀏覽
難得有朋友返香港就緊係去食下大排檔嘅香港風味啦,不過依家大排檔真係買少見少,今次搵左間係佐敦嘅大排檔我地2個人叫左4樣餸1. 椒鹽鮮魷:食得大排檔就一定要食椒鹽鮮魷啦!真係爽口又彈牙,鮮魷炸得岩岩好冇過火,而回鑊再用椒鹽等配料炒一炒,食落非常香口,而且份量又夠,用黎餸啤酒,真係正到痺2. 西蘭花炒牛柳粒:牛柳粒炒得恰到好處,保持牛肉嘅鮮嫩多汁。西蘭花爽脆又有味道,一舊牛一舊西蘭花咁食,兩者加埋岩岩好食落唔會覺得膩。3. 豉淑鵝腸:呢個豉淑鵝腸入口細嫩,帶有淡淡嘅豉汁香氣!鵝腸處理得乾淨,而且唔會話好食,所以食落唔會一口油又帶爽口,正4. 馬拉盞通菜煲:夠晒大煲,通菜冇煮到老食落爽口,而且馬拉盞味道同茶菜好鬼爽,而且仲有d魷魚仔、蝦乾同蝦仁一齊落煲整,食落夠晒豐富整體黎講餐廳食物質素高,夠晒鑊氣,好岩鍾意食大排檔嘅朋友仔黎食
我地2個人叫左4樣餸

1. 椒鹽鮮魷: