2010-01-03 135 瀏覽
2010元旦,大食六人組殺入長洲,勁食海鮮。地點係大街既興樂菜館,睇番0的食評先知原來自己兩年前來過﹗環境都係大排檔格局,我地坐海邊對住個海﹗呢度叫餸係叫餐的,任揀12個餸都係$478,仲要唔洗加一,我地咁大食梗係叫12個餸啦﹗先來椒鹽鮮魷﹗脆漿做得好薄,質感酥脆鬆化,鮮魷新鮮軟熟,正呀﹗豉椒炒蟶子﹗個汁做得幾好喎﹗夠惹味豉香味濃,蟶子亦彈牙無沙,好味道﹗白灼冬風螺,我地怕唔夠食叫左兩碟,所以先有咁大份架﹗唔太新鮮,螺肉未算實淨,全晚比較失望係呢碟﹗咖哩炒蟹,講真食得平餐都預左會係小蟹仔,個咖哩味道幾好,不過我就嫌佢濃得濟搶左0的蟹味﹗白灼海蝦當然又係兩碟啦,鮮味彈牙爽甜,阿姐話真係游水蝦來架﹗蘸少少豉油食真係一流﹗呢碟薑蔥蟹就正好多喇,蟹仔雖細不過食落肉質都好實淨同埋鮮甜,薑蔥吊味為蟹肉錦上添花,細有細食,全日最靜就係食蟹時,因大家也靜靜的密密拆蟹﹗蒜蓉粉絲蒸扇貝﹗扇貝肉雖然細粒,不過味濃鮮甜,配上大量蒜泥同粉絲同吃,惹味出眾﹗蟶子除了豉椒外,仲有蒜蓉清蒸,估不到食餐一碟都有十幾隻喎﹗抵呀﹗彈牙爽口,味道一流,比豉椒味道更原始更濃更好﹗食完十二個餸﹗大食六人組六個人都不約而同地說:"
2010元旦,大食六人組殺入長洲,勁食海鮮。
地點係大街既興樂菜館,睇番0的食評先知原來自己兩年前來過﹗

環境都係大排檔格局,我地坐海邊對住個海﹗

先來椒鹽鮮魷﹗
脆漿做得好薄,質感酥脆鬆化,鮮魷新鮮軟熟,正呀﹗

豉椒炒蟶子﹗
個汁做得幾好喎﹗夠惹味豉香味濃,蟶子亦彈牙無沙,好味道﹗

白灼冬風螺,我地怕唔夠食叫左兩碟,所以先有咁大份架﹗
唔太新鮮,螺肉未算實淨,全晚比較失望係呢碟﹗

蘸少少豉油食真係一流﹗

蒜蓉粉絲蒸扇貝﹗

彈牙爽口,味道一流,比豉椒味道更原始更濃更好﹗

食完十二個餸﹗
大食六人組六個人都不約而同地說:
"食海鮮都唔飽既,好似無食過野咁﹗"
於是決定重頭做起,再叫多次,今次encore番上一回好吃的如海蝦、蒸蟶子、扇貝等,再加多幾個肉食飽佢﹗

總共我地食左22個餸呀﹗不得不佩服我地自己﹗

阿姐走埋o黎問我地食完未,我地一話再叫多十個餸,佢都呆左以為我地玩野﹗
第二轉0的海蝦顏色靚左好多呢﹗

食家聰明地order海鮮豆腐湯,入面有成條唔知咩魚0係度,鮮甜夠味,暖一暖胃覺得好舒服好好飲﹗

椒鹽雙骨,椒鹽骨同埋茄汁骨,個人覺得椒鹽骨惹味0的﹗

黑椒雞柳,夠哂大碟,我鍾意將雞粒同洋蔥一齊食。

今晚的豆苗好靚,清甜爽脆,order左兩碟清一清腸胃﹗

最後22個餸埋單只係900蚊,即係一個人都係$150,抵到無人有。
吃得套餐都知食物未必是最好的,不過呢間興樂出品絕大部份都大碟有質素,食材新鮮,味道亦做得很不錯,入長洲食海鮮怕俾人呃,來呢間我覺得準沒錯,豐儉由人,十級推介﹗

更多相更多長洲小吃:
椒鹽鮮魷,香脆味美