2021-11-09
呢間由台灣開過嚟嘅茶店,喺海港城呢間長期都要排隊😮 假日閒閒哋都要等45分鐘以上⏰ 平日夜晚嚟到就好少少,大約15分鐘就有😎 而你落單時,店員都好好,會提示返等候時間,你ok 先會幫你落單👀 佢嘅預計時間同實際等候時間係差唔多,呢個要俾個讚!👍🏻吃茶三千之所以咁受歡迎係因為佢主打現萃茶湯。用特製萃茶機去沖台灣高山茶,每次經過舖頭都會聞到濃濃茶香😜 呢度嘅台灣高山茶有六款,每款都有iTi國際風味評鑑風味絕佳二至三星💫 聽落好犀利😏 佢哋為咗提供正宗台灣飲品俾大家,除咗選用最好嘅茶種,調味同配料亦都跟足台灣,去達至最佳品質。另外有樣嘢可能好多人都唔知,就係你可以買之前問佢哋拎茶葉罐嚟聞茶香,再揀飲邊款茶😉 呢個真係幾貼心!❤️ 鳳來蜜冰茶 $40 (左)每日限量發售150杯,仲要攞埋奬咁勁一定要試吓啦!杯飲品由鳳梨湯+水仙桂花+百花香蜜+纖玉菓子調出嚟,飲落有淡淡嘅桂花香飄出🌼 纖玉菓子口感似蒟蒻,除咗有彈牙嘅菓子仲有香甜嘅鳳梨粒,非常有咬口。❤️ 青檸芬朵西 $32 + 纖玉菓子 $4 (右)除咗飲茶,呢度都有啲非茶類嘅飲品😽 就好似呢杯青檸芬朵西,係青檸原汁加特濃牛乳,味道有啲似乳酸
吃茶三千之所以咁受歡迎係因為佢主打現萃茶湯。 用特製萃茶機去沖台灣高山茶,每次經過舖頭都會聞到濃濃茶香😜 呢度嘅台灣高山茶有六款,每款都有iTi國際風味評鑑風味絕佳二至三星💫 聽落好犀利😏 佢哋為咗提供正宗台灣飲品俾大家,除咗選用最好嘅茶種,調味同配料亦都跟足台灣,去達至最佳品質。
❤️ 鳳來蜜冰茶 $40 (左)
❤️ 青檸芬朵西 $32 + 纖玉菓子 $4 (右)
除咗飲茶,呢度都有啲非茶類嘅飲品😽 就好似呢杯青檸芬朵西,係青檸原汁加特濃牛乳,味道有啲似乳酸飲品😆 又唔會太甜。店員建議可以配纖玉菓子,佢話係非常之夾!又真係幾夾,好過配珍珠嗰啲。呢杯啱哂怕飲完茶夜晚怕瞓唔著嘅人飲🤣
我之前喺呢間分店都排咗兩次45分鐘,試咗另外兩款亦都好值得推介!國王珍珠奶茶$36 同水仙桂花蜜 $32,兩個茶底都好香濃㗎!😛
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
值得一提嘅係收銀嗰個店員幾好人,好有台灣人嘅親切感😄 有問必答之外,拎飲品時仲會提我哋要攪一攪個底。唯一希望改善嘅地方係個自選配搭餐牌係要排到收銀機前面先見到🧐 我呢啲選擇困難症嘅對住後面條龍真係好有壓力呀,如果有啲過膠餐牌可以傳閱吓都好啊~